Добре е политиците ни да започнат да мислят като държавници , а не да закриват топлоцентрали, казва енергийният експерт

Методи Митев е създател на проекта "Нулеви отпадъци", учредител и председател на сдружение "Център за зелен растеж" с учредители и членове ТУ, УАСГ,УНСС, Политехнически Университет и експерти по Зелена сделка и Таксономия. Митев притежава опит в сферата с управлението на отпадъци, занимава се с решаване на проблемите, свързани с утайките генерирани от ВиК сектора.

- Г-н Митев, мнението ви за енергетиката породи доста коментари, някои дори ви определиха като защитник на ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Брикел". Това така ли е?

- Нека ме определят както искат, истината е, че казвам неща, които мисля и смятам, че са правилни и трябва да се направят за доброто на всички. Когато виждам, че се вземат грешни решения от конюктурни политици, които са в ущърб на държавата и хората, няма как да замълча. Не е редно да се фаворизират едни енергийни дружества за сметка на други, та били те държавни или частни.

- Кои дружества визирате и какво имате предвид?

- Имам предвид ТЕЦ "Марица-Изток 2", която до средата на миналата година бе субсидирана от държавата по всевъзможни начини, за да се прикрие фалита ѝ, и другата мощност от Маришкия басейн, на която така и не се обяви цената, на която се изкупува електроенергията - AES, тъй наречената американска централа, за която имам усещането, че е с много силно лоби и никъде не се споменава като възможност за закриване.

- Искате да кажете, че тези централи трябва да се затворят, а не ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел"?

- Не. Казвам, че всички трябва да имат равен старт, а не държавата да е майка за едни и мащеха за други. Казвам, че трябва да спазваме пазарните принципи търсене-предлагане, цена-качество. Доказано е, че по този начин оцеляват най-гъвкавите и приспособими дружества. Вижда се вмешателство на държавата в тези процеси, както споменах по-горе. В опита да се спаси държавната централа, управляващите по това време не посмяха да преразгледат цената на изкупуване на електроенергията от AES.

По този начин държавата не им направи услуга, а напротив, забави доста прехода. Точно тези действия и бездействията на ново и старо правителство не се нравят на ЕК, за което ни бе и подчертано, че трябва да се променят и за това ни връщат за пореден път Планът за възстановяване и развитие. Ако отново не се вслушаме в думите на политиците от Брюксел, очаквам отново да получим отказ за този план.

Трябва да се даде шанс на всички да изложат проектите си със срокове и обосновки, за да има реалистични срокове, съобразени с техническите възможности да се изпълнят в срок и качествено тези проекти. Ако утре министър-председателят свика представители на енергийните дружества за да представят визията си за прехода и изготвените проекти, ще се уверите в думите ми.

Ще стане ясно кои централи са работили с пълна сила в посока преход и кои са стояли и чакали да получат дерогация с идеята, че ще се размине затварянето на въглищните централи.

- Тоест, отново не са разбрави правилно насоките, дадени от ЕК?

- Точно така, за пореден път идват „спасители“ без опит и компетентност, за да ни оправят, вземат решения, с които се стремят да получат бързи пари от ЕС, без да мислят за последствията, следващи от тези решения и действия. В стремежа си да изглеждат твърди и решителни, сътворяват социални и технически щети на хората и държавата, които трудно могат да се поправят, ако изобщо могат …

- Какво визирате под социални и технически щети?

- Да вземем за пример ТЕЦ "Бобов дол". Там работат 1000, че и повече души. Тези хора имат семейства и деца, които ще са пряко засегнати от затваряне на централата. Ако прибавим и всички съпътстващи предприятия, които работят с теца, бройката ще стане доста по-голяма. Прибавяйки и намалената покупателна способност на хората след затварянето на голямо предприятие в региона, ще се окаже влияние и на търговците и на целия регион.

В Бобов дол, с намаляване на производството на електроенергия, ще се наложи затварянето на мините, което ще доведе до огромна безработица в града. В момента всички млади хора са се преместили да живеят в по-големи градове, за да имат препитание. Ако последва и затварянето на централата, градът ще се обезлюди още повече. Ще стане община с предимно застаряващо население и ще се обрече на изчезване с годините.

Преходът е точно за това, да се даде шанс на дружествата да преструктурират производството си и да преквалифицират персонала си, за да го запазят и повишат квалификацията му. Никой не иска от нас да закриваме централи и да обезлюдяваме райони. Напротив трябва да се направи „План за преход и развитие “.

Чисто технически ще загубим също много. Представете си картата на България. Имаме четири големи генериращи мощности. От изток - ТЕЦ "Варна", запад – ТЕЦ "Бобов дол", север – АЕЦ "Козлодуй" и от юг - Маришкия басейн. Не случайно, когато е правена стратегията за развитие на енергетиката в България, са разположени така централите.

Всеки учил електротехника знае, че пренасяйки електроенергия на големи разстояния, има пад на напрежение. Тоест, ако няма в държавата ни генериращи мощности в разположението, което е в момента, ще има неправилно разпределение на напрежение по мрежата, тоест за да стига достатъчно напрежение до отдалечените места без генериращи мощности, действащите централи трябва да работят на високо напрежение, за да компенсират този пад.

Също така се явява проблем реактивната мощност, която, ако няма генерираща мощност, няма с какво да се регулира. Този проблем ще се засилва с инсталирането на все повече фотоволтаици, каквато е целта на правителството - да финансира и стимулира производството на електроенергия от фотоволтаици за собствени нужди.

Не разбирам защо не се възползваме от опита на хората, изграждали енергийната ни система и просто да я преобразим и усъвършенстваме спрямо съществуващите екологични изисквания с възможно най-добри техники, доказали се и работещи по цял свят, а такива технологии има. Имаме възможност да преобразим тези централи във „водородни долини“, каквито са и насоките от ЕК и за които ще има грантове, за да се стимулира преходът и той да стане по-бърз и плавен.

- Според вес отново няма да ни приемат Плана за възстановяване и устойчивост?

- Почти съм убеден, че ще получим пореден отказ за одобрение на плана, каквото и да му казва Урсула фон дер Лайен на Кирил Петков. Препоръчвам на управляващите да вникнат в насоките и да се допитат до дружествата, които пряко касаят решенията им. Да помислят какво ще се случи, не само в мандата им, ако го изпълнят до край, а и в перспектива.

Да бъдат държавници, а не политици и да начертаят план, който да се превърне в стратегия за развитие на енергетиката ни, за да бъдем енергийно независими и в тежки моменти, както сега, да сме добри съседи и партньори, които могат да задоволят част от енергийните нужди и на съседите и на европейските партньори, които се възползваха от енергийната ни система. Целта на всички ни е да останем енергийно стабилни и независими.