Стотици милиони лири от парите на британските данъкоплатци се предават на компании, които продължават да работят в Русия, разкрива Independent.

От анализ на британското издание става ясно, че правителството е подписало многомилионни сделки с тези фирми по време на войната в Украйна.

Великобритания има активни договори на стойност най-малко 294 803 502 паунда (692 719 449,98 лв.) с 15 мултинационални компании, които все още правят бизнес в Русия.

Министрите бяха призовани да прекъснат връзките си с тези компании и да анулират всички наскоро подписани договори.

Повече от 600 компании са се оттеглили от Русия от началото на войната, но 214 са запазили икономическо присъствие в страната, според изследване на Йейлския университет.

„Тези компании притъпяват ефекта от санкционните мерки и подкопават единния отговор на Запада към войната в Украйна“, казва Джон Лоу, сътрудник на програмата Русия и Евразия в Chatham House, добавяйки, че е „странно“, че някои мултинационални компании продължават да правят бизнес в страната.

Леся Василенко - украински депутат, предупреждава, че действията на 15-те компании, които все още работят в Русия и получават британски пари, са косвено финансирани от военната машина на Владимир Путин.

„Правителството продължава да финансира тези компании, парите влизат в бюджета на Кремъл, който след това ги използва, за да убива украинци“, твърди Василенко и заключва: „Просто няма смисъл".

„Всяка стотинка, внесена в руския бюджет, било то под формата на данъци, инвестиции или друго, е една стотинка, изразходвана за куршуми, които убиват украинския народ. Те използват парите не за подобряване на благосъстоянието на руския народ, а за да унищожат украинския“.

По-рано този месец украинският парламент изготви закон, който има за цел да наложи по-високи данъци върху жители и компании, свързани с Русия, както и върху служители на фирми, които все още извършват бизнес в страната.