Канадската компания Trillion Energy Int., която до 2019 г. се казваше Park Place Energy, подновява проучванията си за добив на газ в участъка Вранино 1-11 в Добруджа. Това се казва в съобщение на сайта на компанията, в което се твърди, че през април от фирмата са разговаряли с българските си представители, както и с властите в страната и ще подновят проучванията през юли 2022 г.

Вранино е село в района на Каварна, като участъкът е с площ от близо 400 квадратни километра. За него фирмата получи разрешение за проучвания за конвенционален газ и нефт още през 2014 г. по време на служебното правителство. Впоследствие обаче първоначалните проучвания показаха, че залежите се намират на прекалено голяма дълбочина, за да е рентабилен добивът, а и проектът бе атакуван в съда от БСП и ПП “Зелените” макар и неуспешно. Това накара фирмата да изостави работата и да се съсредоточи върху проучванията си в Румъния близо до границата с България. В съобщението, публикувано преди дни на сайта, обаче се казва, че “проектът Вранино 1-11 има значителен потенциал за доставка на вътрешен газ за България”. Цитира се и изпълнителният директор на компанията Арт Халеран, който казва, че “сeгa пoвeчe oт вcякoгa Бългapия, кaктo и пo-гoлямaтa чacт oт Eвpoпa cпeшнo ce нyждaят oт вътpeшни дocтaвки нa пpиpoдeн гaз зa cвoятa eнepгийнa cигypнocт и oцeлявaнe”.

Програмата предвижда през юли да започне пробиването на пет нови кладенеца. Де юре Trillion Energy Int. има право да продължи работата си, защото първоначалното разрешение, издадено през 2014 г. за срок от 5 години, е удължено през 2019 г. с още 5 години, независимо че фирмата тогава не е извършвала дейност. Годишните работни програми при такива договори обаче подлежат на отделно одобрение от екоминистерството, т.е. новите сондажи няма как да се направят без такава санкция. Ако компанията докаже, че добивът е рентабилен, договорът за проучване автоматично се трансформира в договор за добив за 35 г.