От началото на юли минималната работна заплата ще е над 710 лв.

Пенсиите ще  се увеличават с 21,6% от 1 юли, заяви социалният министър Георги Гьоков пред Би Ти Ви. По думите му решението е обсъдено с финансовия министър Асен Василев. По този начин ще компенсираме отпадането на добавката за COVID от 60 лв. след 30 юни и ще преодолеем инфлацията, обясни той. 

По думите му един от другите варианти за вдигане на пенсиите е да се запази COVID бонусът за пенсионерите. Той обаче ще се нарича инфлационна добавка. Това за мен не е най-доброто решение, каза още министърът.

Той добави, че от 1 октомври се планира преизчисляване на пенсиите, чиято цел ще е да намали разликите между старите и новоотпуснатите пенсии и да върне справедливостта в пенсионната система. Гьоков е категоричен, че в дългосрочен план таванът на пенсиите трябва да бъде премахнат, за да се върне доверието на хората. „От 1 юли сме решени да вдигнем тавана на пенсиите на 3400 лв.", обясни той. Така ще останат по-малко от 1000 човека, чиито реални пенсии ще бъдат ограничени от неговия размер.

При всички случаи след 1 юли минималната работна заплата ще е над 710 лв., каза още Гьоков. Неговото предложение ще бъде тя да е 770 лв. Според него министърът на финансите не е против увеличението на минималната работна заплата, но смята, че ще е прецедент за една година два пъти да се увеличи. Това обаче се е случвало няколко пъти през годините. Гьоков увери обаче, че се работи в тази посока. 

 Според него 80% от нещата в програмата на БСП са изпълнени. Наистина два месеца ни трябват, за да изпълним всичко, каза той и даде пример с помощите за отопление, които са осигурени за 300 хил. човека.

Гьоков коментира и антиинфлационната мярка за горивата. 25 стотинки на 50 литра гориво може би няма да стигнат за най-бедните, но ще стигнат за средната класа, на всеки се налага да пътува с автомобила си, каза той. Тя обаче все още се обсъждала между експертите в коалицията.

Всяко нещо, което може да се отдели като подкрепа за хората, ше го направим. Всяка стотинка ще отиде до българите, увери социалният министър.

Когато вляза в магазина, се плаша от цените, но не пазарувам аз, а моята съпруга. Ще бъде цинично да кажем, че министърът изпитва затруднения с пазаруването, обясни още Гьоков по повод високите цени на продуктите.

Социалният министър коментира и протеста на превозвачите в сряда, като заяви, че би отишъл да разговаря с протестиращите.

В сряда протестът ще затрудни хората, които отиват на работа, но това е част от демокрацията. Ще го измислим, каза той.