Растежът на заплатите (с включване на бонусите) е достигнал 7 процента за периода, но в реално изражение е само 1,4 на сто, без отчитане на инфлацията

Безработицата е намаляла още повече към края на март във Великобритания, където пазарът на труда силно се разраства с рекорден брой обяви за работа и премествания на служители от една компания в друга, въпреки спада на заплатите (без бонусите), предаде Франс прес и БТА.

За трите месеца до края на март безработицата се е понижила до 3,7 на сто спрямо 3,8 на сто в края на февруари, спадайки до най-ниското равнище от 1974 г. и под нивото от преди пандемията от КОВИД-19, съобщи Националната статистическа служба (ONS).

Делът на активно заетите нараства, но остава под равнището от преди КОВИД-19. "От началото на пандемията около половин милион души напълно са се откъснали от пазара на труда", отбелязва Дарън Морган от статистическата служба.

Друг признак, че британският пазар на труда функционира на пълни обороти, е, че близо един милион души са сменили работата си между януари и март, което е рекорден брой, като причината е главно в подаването на оставка, а не заради уволнения.

Рекордни са и регистрираните около 1,3 милиона обяви за работа, като в момента безработните са по-малко от обявените позиции, за първи път от съществуването на такива статистики.

Растежът на заплатите (с включване на бонусите) е достигнал 7 процента за периода, но в реално изражение е само 1,4 на сто, без отчитане на инфлацията.

Без бонусите, които се отпускат предимно в сектори като строителството и финансите, реалните заплати между януари и март са се увеличили с 4,2 на сто. Това заплащане обаче продължава да изостава спрямо инфлацията, тъй като работещите, особено в държавния сектор, са силно засегнати от разходите за живот.