Държавата ще ги подпомага с пътища до тях

Индустриалните паркове стават приоритет на държавата и ще бъдат финансирани на регионален принцип, за да се намалят икономическите дисбаланси в страната.

Министерството на икономиката и индустрията разработва Програма за публична подкрепа за развитие на индустриални паркове и подобряване на инфраструктурната им свързаност, обясниха за “24 часа” от ведомството.

За целта ще бъдат определени ключови индустриални паркове със стратегическо значение, които ще могат да се възползват от помощ от държавата. Бюджетният ресурс за това все още не е определен, но с него ще може да се изгражда довеждаща инфраструктура, както и да се подпомогне привличането на инвеститори, като цел ще бъде да се установи един стратегически инвеститор в индустрията.

Критериите за определяне на ключовите паркове ще включват показатели като демография, географско положение и инфраструктура.

Отделно по плана за възстановяване и устойчивост са предвидени 416,5 млн. лв. за развитието на индустриалните паркове.

14 индустриални парка са се вписали досега в регистъра, поддържан от Министерството на икономиката и индустрията.

“София-Божурище” безспорно е най-развитият до момента парк. В него вече има реализирани 37 инвестиционни проекта на стойност над 543 млн. лв. и 1800 новоразкрити работни места. Само през миналата година са направени шест първи копки в Божурище, а през 2022 г. две фирми са стартирали свои нови проекти.

В концепцията за “София-Божурище”, приложена в регистъра, е посочено, че в момента се водят преговори с няколко компании в напреднал етап и предстои сключването на предварителни договори. Изброени са и 18 конкретни проекта в различен етап на изпълнение, които са на обща стойност 109 млн. лв. Сред тях са логистични центрове, производство на софтуерни решения и машини, на брашно, на компоненти за автомобилни газови системи, на автомобилни електронни модули, бактериални продукти, натурални хранителни добавки.

Към индустриалните паркове “Божурище” и “Бургас” - Фаза 2, в момента има най-голям инвеститорски интерес, казаха за “24 часа” от Министерството на икономиката и индустрията. Вторият парк тепърва ще се  развива, като в него ще се изгражда инфраструктура. Той се управлява от дружеството “Индустриален и логистичен парк-Бургас” АД, а Националната компания индустриални зони (НКИЗ) е акционер в него. Идеята е паркът да се развива в сферата на индустрията и логистиката с подкрепа за възникващата зелена и кръгова икономика чрез реализиране на енергийно ефективни проекти за чиста енергия, зелен транспорт и икономика, базирана на знанието.

Паркът вече води преговори в напреднал етап с шест български и чужди компании в секторите производство на строителни материали и арматурни заготовки, производство на флумастери и маркери, шивашката и хранително-вкусовата промишленост.

В Бургас вече има един развит индустриален парк, който се намира в промишлена зона “Север”. Броят на инвеститорите в него е 31, а стойността на проектите е над 73 млн. лв.

Останалите паркове, които са собственост на НКИЗ и са вписани в регистъра, са в процес на развитие и засега не се радват на голям инвеститорски интерес.

Във Видин например към края на 2021 г. има само 18 сключени договора за наем на складови площи. Същото се отнася и за “Телиш Плевен”, “Карлово” , “Суворово - Варна Запад”.

Всички тези паркове според новия закон се класифицират като тип А - общи и без специализация на производствените дейности.

От държавните паркове единствено този в Симитли ще се развива като тип С - за високотехнологични дейности. Той тепърва ще се изгражда, като за следващите три години са предвидени инвестиционни разходи в размер на 4,3 млн. лв.

Община Перник също е регистрирала свой индустриален парк, който обаче ще се управлява от концесионер. Тук фокусът ще е развитието на съвременни чисти производства, логистика и търговия, гласи концепцията на парка. Неговата цел ще е да стимулира връщането на работния поток обратно към Перник, вместо да се насочва предимно към София, както е в момента.

Потенциал за развитие има индустриалният парк в Шумен, който е публично-частно партньорство с общината. В регистъра е приложен списък с 20 инвеститора, които вече са реализирали проектите си в парка.

Община Свищов също ще развива свой индустриален технологичен парк.

В регистъра са вписани и три частни проекта. Първият е индустриален парк “Балкан”, който се изгражда около терен в завод “Балкан” в Ловеч. Там скоро се очаква началото на строежа на българския завод за електромобили “Некст.е.Го”. Това ще е основният инвеститор в парка, собственост на дружеството “Балкан” АД, и движеща сила за развитието му чрез привличане на други компании от автомобилната индустрия.

Паркът беше сертифициран през април тази година, като вече се очаква още един инвеститор в него. “Бул инвест груп 2009” ще изгради фотоволтаичен парк с капацитет до 100 мегаватчаса. Плановете са това лято да се доставят фотоволтаични панели, а самият парк да е готов до юни 2023 г., за да захранва останалите инвеститори, които се очаква да дойдат. Само тези две инвестиции са на обща стойност над 250 млн. евро.

“Корект тест контрол” пък е собственик на индустриалния парк “ЛВЗ Русе”. Той ще бъде от тип С - високотехнологичен, а в основата на развитието му ще бъде възстановяването на производството на вагони в бившия локомотивен и вагонен завод. Концепцията е да се произвеждат вагони с технологии на най-съвременно ниво, както и създаване на производствени мощности за преустройство и модернизация на електрически и дизелови локомотиви. Електроенергията ще се произвежда от ВЕИ. Предвижда се и научноизследователска дейност в партньорство с два университета в сферата на иновациите в железопътния транспорт.

Край Кремиковци в промишлената зона “Челопечене” пък ще изникне високотехнологичен индустриален парк “Хемус”. Той е регистриран от “Кей био индъстри България” миналата година. В концепцията е записано, че ще изградят мощности за производство на зелена енергия, която да се ползва от инвеститорите.

Прогнозните общи разходи за инвестиции в парка за следващите 3 години възлизат на над 23 млн. лв. с потенциал да достигнат до 50 млн. лв.

“Кей био индъстри България” беше една от първите компании, която в началото на годината получи “Зелена карта за административно обслужване” от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. Картата предоставя съдействие за индивидуално административно обслужване на инвеститори. Компанията смята да сертифицира проекта си като приоритетен и по Закона за насърчаване на инвестициите.

От икономическото министерство отговориха за “24 часа”, че се водят преговори с български и чужди фирми за реализирането на инвестиционни проекти в регистрираните паркове, които са свързани с транспорт и логистика, производство на козметика, производство и пакетиране на подправки, производство и пакетиране на чай и кафе, в областта на възобновяемите енергийни източници, автомобилния сектор и др.