Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и две от децата му, Доналд Тръмп младши и Иванка Тръмп, се съгласиха да дадат показания по разследване на щата Ню Йорк за неговите бизнес практики. Това съобщи Ройтерс, като се позова на съдебни документи.

Изслушванията ще започнат на 15 юли, но до 13 юни те могат да поискат от най-висшия съд на щата Ню Йорк, Апелативния съд, да отложи допълнително даването на показания, съобщи БТА.

До споразумението се стигна, след като щатски апелативен съд отхвърли искането на Тръмп да избегне даването на показания. Тръмп и децата му твърдяха, че даването на показания в гражданското разследване би нарушило конституционните им права, тъй като думите им могат да бъдат използвани в свързаното наказателно разследване, водено от окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг.

Главната прокурорка на щата Ню Йорк Летисия Джеймс заяви, че нейното разследване, продължило над три години, е открило доказателства, че "Организацията Тръмп" - която управлява хотели, голф игрища и други недвижими имоти по целия свят - е предоставила неверни данни за активите си, за да получи облаги като изгодни заеми и данъчни облекчения.

Тръмп, републиканец, отрича да е извършил нарушение и призовава че разследването е политически мотивирано. Джеймс е демократка.