3-те неща, които управлението трябва да държи на фокус

1. Да не загубим десетки милиарди от еврофондовете и плана за възстановяване.

България е свикнала, че еврофондовете са заделени за нас и можем да се бавим с години, преди да ги усвоим. Това е груба грешка по отношение на плана за възстановяване – до края на 2022 година България трябва да договори 70% от средствата, а до края на 2023 г. - останалите 30%. Ако не се справим в тези срокове,

губим парите и средствата ще се пренасочат

към други държави, които се справят по-бързо. За да започнем да получаваме средства от плана за възстановяване, трябва да се започнат съответните реформи, които сме договорили с Европа, както и да започнем съответните инвестиционни проекти, които да ускорят икономическото развитие на страната. Бедна страна като България не може да си позволи да изпусне десетки милиарди инвестиции.

2. Повишение на доходите и намаление на дефицита.

Инфлацията е най-големият проблем тази година и все повече домакинствата го усещат по джоба си, като през зимата положението ще стане много по-трудно.

Затова е необходимо да се намери

консенсус за мерки за повишение на доходите,

така че да не спадне рязко покупателната способност на домакинствата.

За пенсиите това може да стане директно през бюджета, а за заплатите трябва да се координира с работодателите – държавата може да ги подпомогне и насърчи да повишат заплатите, вкл. чрез данъчни облекчения.

В същото време бюджетният дефицит не бива да се изпуска от контрол и трябва да се стремим да влезе в ограничението от 3% от БВП, което е изискване и за еврозоната. Това не е толкова трудно, дефицитът беше около 4% миналата година и има нужда от малко намаление.

3. Да се напълни Чирен на 100% за зимата.

Зимата наближава, докато руските доставки на газ за Европа стават все по-несигурни, което повишава борсовите цени на газа и ще създаде проблеми на някои европейски страни, които нямат инфраструктура за алтернативни доставки. България трябва да напълни Чирен на 100% до зимата – осигурено е евтино финансиране за тази цел от Европейската банка, но

е необходимо одобрение от парламента

Осигуряването на доставки на газ за зимата също е от първостепенна важност, което означава и бързо завършване на газовата връзка с Гърция, отпушване на доставките на азерски газ и подписване на средносрочен или дългосрочен договор за доставки на газ.