Производството на биометан в Европа не може да бъде увеличено рязко в кратки срокове, предупреди главният изпълнителен директор на датската компания "Нейчър енерджи" (Nature Energy) Оле Хвелплунд в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс", цитирано от БТА.

Европейският съюз (ЕС) планира производството на биометан да бъде повишено повече от два пъти, за да бъде намалена зависимостта от доставките на руски природен газ.

"За да увеличите производството, трябва да построите повече заводи за биометан. Това обаче няма да стане още през лятото. Необходимо е известно време", заяви Хвелплунд пред "Файненшъл таймс". Той каза, че ще бъдат необходими две години, за да може производството да бъде увеличено значително.

"Трябва да открием подходящи места, на които да построим заводите, както и в съкратени срокове да получим необходимите разрешителни", обясни Хвелплунд.

"Нейчър енерджи" е най-големият производител на биометан в Европа. Официален представител на Европейската комисия заяви, че увеличаването на производството на биометан до 3,5 милиарда куб. метра не е задължителна цел, а "по-скоро представлява оценка на това, което може да бъде постигнато", припомня "Файненшъл таймс".

Биометанът е продукт, който е химически идентичен с природния газ, но се получава при контролирано разграждане на животински и промишлени отпадъци.