Редица знаменити личности, които се определят като природозащитници използват безотговорно частните си самолети за кратки пътувания, сочи разследване на в. "Дейли мейл". Според изданието чрез известността си звездите проповядват как трябва да бъдем по-екологични, да намалим стойностите на въглероден диоксид в атмосферата, да станем вегани, а в същото време хвърчат със своите самолети на смешно кратки разстояния и замърсяват небето с милиони тонове токсични газове.

Световноизвестният американски кинорежисьор Стивън Спилбърг неведнъж е разкривал, че е ужасен от глобалното затопляне и че обществото трябва да му обърне сериозно внимание, защото застрашава бъдещето на младото поколение. Ужасът от предстоящия апокалипсис обаче не го спрял на 29-ти юни тази година да се качи на своя самолет, на стойност 70 млн. долара, за полет с продължителност от незначителните 17 минути. Той прелетял от летището в Амстердам до това в Ротердам. Разстояние, което може да се измине с кола само за 35 мин. или с публичен транспорт за около час.

Според специалисти полетът струвал на Спилбърг 1011 долара, като изразходвал 145 галона гориво и освободил в атмосферата над 2 тона въглероден диоксид.

В интервю през 2018 г. Спилбърг казва още, че глобалното затопляне е научна реалност, а не политически трик и хората ще отговарят за грешките си, ако не предприемат незабавни действия.

Режисьорът на "Индиана Джоунс" допълни, че според него трябва да държим отговорен всеки, който не е наясно с нещата, които застрашават бъдещето на децата и внуците ни.

Прочутите съпрузи рапърът Джей Зи и певицата Бионсе, които се самопровъзгласили за природозащитници също бяха разкрити като замърсители на планетата. Звездната музикална двойка призовава почитателите си да преминат на растителна диета, чрез своя проект наречен "Грийнпринт". Според техния сайт двойката иска да сподели положителното въздействие, което може да се окаже върху света, като се консумират повече храни на растителна основа.  Джей Зи

Джей Зи

Рапарът и певицата притежават частен самолет на стойност 40 милиона долара, който може да побере 19 души и има вградена кухня, спалня и две бани. Джей Зи има и още един самолет, подарък от спортната компания "Пума".

На 17 юли съпрузите са летели от международното летище в Сиатъл до летище Юджийн. Полетът е траел едва 47 минути. С кола разстоянието може да бъде изминато за по-малко от 5 часа, отбелязва "Дейли мейл".

Според специалисти полетът е излязъл на Бионсе и Джей Зи 2 411 долара, изразходвал е 353 галона гориво и е освободил в атмосферата 4 тона въглероден диоксид.

За това разстояние пътуване с пътнически самолет би било на цена от 179 долара и би изразходвало около 0,07 тона вредни газове.

За своя "Грийнпринт" проект Бионсе каза, че ползите от диетата на растителна основа могат да имат дълбоко положително въздействие върху опазването на околната среда и човешкото здраве. Тя допълни, че чрез проектът си с Джей Зи искат да предизвикат обществото да премине към по-растителен начин на живот.

Канадският рапър Дрейк си партнира с компанията Aspiration, чиято цел е да даде възможност на хората да намалят въглеродният си отпечатък. Други партньори на компанията са известните актьори Робърт Дауни Джуниър и Леонардо Ди Каприо.  Дрейк   СНИМКА: Ройтерс

Дрейк СНИМКА: Ройтерс

На 27 юни рапърът обаче е пътувал с частния си самолет от международно летище "Джон Мънро Хамилтън" до международно летище "Торонто Пиърсън" в Канада. Полетът е траел 18 минути, струвал е на Дрейк 3590 долара и е изхвърлил над 5 тона въглероден диоксид в атмосферата. Летателната машина е с инкрустирано злато по стените, има кинозала, снабден е с три самостоятелни апартамента. И също така разполага  с кадифени дивани и може да събере максимум 30 пътници.

За компанията Aspiration Дрейк каза, че за него е вълнуващо да е част от проект, който осигурява лесен начин на обществото да намали въглеродния си отпечатък.

Той допълни, че иновативният подход на Aspiration за борба с изменението на климата е наистина вдъхновяващ и се надява да помогне за мотивирането и повишаването на осведомеността за този проблем.

Миналата седмица риалити звездата Кайли Дженър беше определена като "климатичен престъпник" от екоактивисти, след като ползва частния си самолет за 12-минутен полет на разстояние, което може да бъде изминато за 40 минути с кола. За това си удоволствие, на борда на струващата 70 млн. машина, тя е платила 1700 долара. Инфлуенсърката многократно е говорила пред своята 360 милионна аудитория в социалните мрежи за опасността от глобалното затопляне и често се хвали с екологичните и веган продукти, които купува за малката си дъщеря.

Седмица преди сестрата си Кайли - Ким Кардашиян прелетя също над Калифорния, но само за шокиращите 7 минути. Нейният самолет се оценява на 150 милиона долара. Гневни активисти разкриха, че краткият полет е излязъл 636 долара, изразходил е 91 галона гориво и е освободил 1 тон въглероден диоксид. Ким Кардашиян
Снимка: Инстаграм

Ким Кардашиян Снимка: Инстаграм
В миналото Ким Кардашиян многократно е заявявала, че иска да бъде по-екологична и че се стреми нейните бизнеси да бъдат безопасни за околната среда.

Сред съгрешилите екологични "проповедници" също се нареждат принц Хари и съпругата му Меган Маркъл. Херцогът и херцогинята на Съсекс са отявлени екоактивисти. През юни 2019 г. двойката заяви пред своите близо 10 милиона последователи в инстаграм: „С почти 7,7 милиарда души, населяващи тази Земя, всеки избор, всеки отпечатък, всяко действие има значение.“ Смисълът на това послание траел едва 30 дни, защото месец след неговото публикуване принцът пътува до остров Сицилия, с частен самолет, където държал реч на среща на върха на компанията "Гугъл", насочена към изменението на климата.

През май миналата година принц Хари съобщи на последователите си, че обществото трябва по-добре да се справя с факторите, причиняващи вреда на околната среда.  Принц Хари 
СНИМКА: Ройтерс

Принц Хари СНИМКА: Ройтерс

Въпреки това след тридневен престой в Обединеното кралство по повод платинения юбилей на кралицата, Меган и Хари се завърнаха в Калифорния на борда на Bombardier Global 6000 C - един от най-замърсяващите типове частни самолети.

Вестник "Дейли мейл" не пропусна да разкрие лицемерието и на още един прочут застъпник за околната среда. Оказа се, че това не е кого да е ами самият крал на тениса Новак Джокович.

Миналият август той обяви, че въпросите за околната среда са от съществено значение за него и че те трябва да се превърнат в първостепенен предмет за всички. Звездата допълни, че Земята е единствената ни планета и трябва да започнем да се грижим за нея.

Но независимо от тези одухотворени послания Джокович лети по света с частен самолет, предоставен му от фирмата NetJets, чийто собственик е неговият приятел и съперник Роджър Федерер. Компанията спонсорира спортистът от 2015 г. и посредством частично споразумение с нея той притежава един от самолетите й.  Новак Джокович
Снимка: Ройтерс

Новак Джокович Снимка: Ройтерс

На интернет страницата на своята благотворителна организация Джокович призовава феновете си да да се превърна в "екологични модели за подражание" на децата си и да ги научат как да рециклират и да пестят вода.