Общината продължава програмата за развитие на междублоковите пространства

Развитието на отделните зони във Варна и междублоковите пространства са приоритет, по който общината работи упорито през последните години. Това включва изпълнение на редица проекти, спечелени по програма “Региони в растеж”, както и инвестиране на средства от общинския бюджет, разказва зам.-кметът на Варна Христо Иванов.

Той припомни, че вече са завършени основните ремонти на улици, свързани с бул. “Васил Левски”, сред които “Братя Бъкстон”, “Царевец”, “Мир”, “Разлог”, както и на първия етап на “Подвис”.

Разработен е проект за ремонт на “Дубровник”, която започна да се ремонтира.

Специално внимание се отделя на инфраструктурата, свързана с бизнеса.

От изключителна важност бе завършването на ремонта на моста

към Южната промишлена зона, който бе в много лошо състояние. Тази година сме заложили средства за ремонт и на основната пътна артерия в зоната - в участъка от Северния пътен възел на Аспаруховия мост до клаповия мост, включително и улицата, която е напречна връзка към завод “Булярд”, който се надявам да изпълним, въпреки опитите за саботаж на проектите на Варна, коментира зам.-кметът.

Вторият етап предвижда ремонт на западната наземна връзка, в участъка от клаповия мост до обръщача на остров пред петролната база.

“В бюджета на града са предвидени и средства за проектиране на основен ремонт на 14 подлеза, включително по бул. “Княз Борис I” и по пътя за курортите. Направени са обследвания и на няколко автоподлези в града, като на база на издадените паспорти, предстои възлагане на съответните ремонти”, коментира още Христо Иванов.

В капиталовата програма на община Варна за 2022 г. в дейност за изграждане и рехабилитация на улична мрежа са заложени 66 млн. лв., като част от обектите са преходни.

По предложение на районните администрации са включени ремонти на улици и булеварди, като за “Одесос” са заложени над 14,5 млн. лв., за “Приморски” - над 43,5 млн. лв., за “Аспарухово” - около 14,5 млн. лв., за “Младост” – над 15 млн. лв., и за “Владислав Варненчик” - над 6,5 млн. лв.

Повече от 9,6 млн. лв. са предвидени и за с. Тополи, с. Звездица и с. Каменар. Не са пропуснати и селищните образувания – например за изграждане и асфалтиране на улици в “Добрева чешма”.

На финала са редица проекти, стартирали през пролетта

- до ул. “Св. св. Кирил и Методий” в “Аспарухово”, където е извършен основен ремонт на два паркинга до бл. 42, на подходите около блока и съседните бл. 40 и бл. 38, реконструкция на спортното игрище, изграждане на осветление и кът за отдих.

Продължават дейностите в пространствата между ул. “Фантазия”, улицата северно от бл. 78, бул. “Христо Смирненски”, ул. “Хан Кубрат” и ул. “Добрин Василев” в кв. “Трошево”.

Проектите там предвиждат зелени площи и зони за отдих с пейки, кошчета за отпадъци и перголи.

Предвидени са ремонт на спортната площадка до бл. 80, изграждане на фитнес на открито до бл. 81, площадка за разходка на домашни любимци до бл. 75 и разширяване на паркингите.   Положен бе и нов асфалт по някои квартални улици.

Положен бе и нов асфалт по някои квартални улици.

Ремонти се извършват в зоната между т.нар. експериментални блокове в кв. “Изгрев”, където се оформят пешеходни алеи с паркова мебел, ремонтират се тротоари и се градят нови паркинги на зелена фуга.

Напредват и дейностите в 17-и микрорайон в “Приморски”, където се извършва изграждане детски площадки, кътове за отдих, пешеходни алеи и тротоари по улиците “Бор”, “Явор”, “Д-р Анастасия Головина”, “Зора”, “Св. Ирина”.

Част от уличното осветление е подменено с енергоспестяващо. Готови са кът за отдих и многофункционално игрище с баскетболни кошове и футболни врати близо до ул. “Царевец” в “Приморски”.

Строителни дейности се извършват на пл. “Лаврентий” и междублоковите пространства около него. Там проектът предвижда изграждане на беседки, фитнес на открито, модерни детски площадки и спортни игрища.

Предстои ни още много работа по всички междублокови пространства, които сме заложили в бюджета на общината. Надявам се, въпреки трудностите и тежката инфлация, да изпълним проектите, коментира Христо Иванов.

Предстои ремонт на улиците, извеждащи трафика по Аспарухов мост

Община Варна има изготвени проекти за основен ремонт на основни улици и булеварди, сред които: ул. “Девня” в участъка от ул. “Атанас Москов” до бул. “Република”, ул. “Атанас Москов” от голямото кръгово до ул. “Девня”, пътят от кв. “Аспарухово” за кв. “Галата” и панорамният път за курорта Златни пясъци, който е прекъснат от свлачището, както и самото свлачище.

Те бяха представени на Националното сдружение на общините и на Министерството на регионалното развитие за осигуряване на финансиране. Това са стратегически проекти, тъй като ул. “Атанас Москов” и ул. “Девня” се явяват като един околовръстен път, който извежда трафика по Аспаруховия мост, а панорамният път е алтернатива на пътя за Златни пясъци, който е връзката между съседните общини и изхода за Румъния.

През април т.г. приключи първият етап от благоустрояването и на кв. “Кайсиева градина”, за което правителството на ГЕРБ осигури 8 млн. лв. държавно финансиране.