Черна гора разчита в най-голяма степен сред европейските държави на туризма, който съставлява над една четвърт от икономиката на страната, сочи проучване за Европа.

Последните данни на Световния съвет за пътувания и туризъм показват кои европейски икономики са били най-зависими от туризма преди пандемията, както и кои все още са, предаде БТ. Проучването е базирано на брутния вътрешен продукт (БВП), който е мярка за общата стойност на стоките и услугите, произведени във всяка държава в рамките на една година.

Туристите са добре дошли в цяла Европа, но те могат да очакват още по-топъл приятелски прием в Черна гора, където секторът формира повече от една четвърт от икономиката на страната, пише по този повод “Евронюз”.

В малката Черна гора, с нейната част от Адриатическо море, туристическата индустрия е формирала близо една трета (30,8 процента) от БВП на страната през 2019 г. Тази стойност спада до малко над 7 % през катастрофалната за сектора 2020 г., но оттогава се е качила обратно до 25,5 процента.

Откакто мерките бяха отслабени, страните се опитват да привлекат обратно туристите и да компенсират загубите от пандемията. За Черна гора това е задача номер едно.

През 2019 г. зависимостта на Черна гора от туризма е плътно следвана от тази на Хърватия. Държавата от Западните Балкани, която предлага привлекателно крайбрежие и острови, зависи от туризма за формирането на близо една четвърт (24,8 процента) от своя БВП. През 2021 г. тази цифра се е свила до 16,1 на сто.

Преди пандемията туризмът е съставял повече от една пета от БВП в Гърция, Исландия и Албания. Във всяка от тези страни сега той е под една шеста.

В другия край на графиката са няколко държави, чиито икономики не разчитат особено на приходите от туризма. През 2019 г. Ирландия е формирала 4,2% от своя БВП от туристическата индустрия, следвана от Полша (4,8%) и Русия (5%). През 2021 г. тези проценти са намалели още. В Ирландия туризмът съставя едва 1,2% от цялата икономика, а в Полша е по-малко от 3 процента.

В Русия туризмът е дал едва 3,7 процента от БВП през 2021 г., но тези стойности ще спаднат още след нахлуването й в Украйна, прогнозира изследването. В останалата част на континента секторът ще отбележи силна година, а много страни ще регистрират голямо увеличение на туристите.