Космонавтите на Роскосмос Олег Артемиев, който е и специален кореспондент на ТАСС, и Денис Матвеев отвориха изходния люк на модула "Поиск" на Международната космическа станция (МКС) и започнаха извънкорабна дейност по руската програма, съобщи руската информационна агенция.

По време на космическата разходка, която се очаква да продължи 6 часа и 46 минути, Артемиев и Матвеев трябва да монтират лакътни камери за допълнително наблюдение на Европейската роботизирана ръка (ERA), да прехвърлят и свържат външния контролен панел EMMI и да демонтират стартовите пръстени, за да олекотят ERA, предаде БТА.

Олег Артемиев излиза за седми път в открития космос, а Матвеев - за трети. Скафандърът на Артемиев е "Орлан-МКС" с червени ленти, а на Матвеев - със сини.

Предишната космическа разходка беше в нощта на 21 срещу 22 юли. Тогава Олег Артемиев и астронавтката на Европейската космическа агенция (ЕКА) Саманта Кристофорети прекараха в открития космос повече от седем часа.

На 17 ноември 2021 г. ТАСС и Роскосмос подписаха меморандум за сътрудничество, според който на МКС беше открит офис на агенцията. Понастоящем го оглавява космонавтът Олег Артемиев. Първият специален кореспондент на ТАСС беше Александър Мисуркин.