"Топлофикация София" не е нарушила Закона за Данък върху добавената стойност в издадените общи фактури за отоплителния период 2021/22 година. Така реагираха от дружеството на препоръката на омбудсмана Диана Ковачева до новия изпълнителен директор на Националната агенция за приходите Борис Михайлов. Тя настоя да се направи проверка на всички топлофикационни дружества дали прилагат 9% ДДС за изравнителните фактури за отоплителния сезон 2021-2022 г. Депутатите свалиха ДДС за парното от 9 юли тази година.

От топлофикацията отговарят, че съгласно преходни и заключителни разпоредби на ЗДДС параграф § 15д., т. 7 и т. 8 при издаването на фактури, отнасящи се за сделки с дата на данъчното събитие преди влизане в сила на промените на закона, следва да се прилага данъчният режим към датата на възникване на данъчното събитие на доставката, т.е. 20% ДДС . Същото е потвърдено в писмо-отговор от Министерство на финансите до Топлофикация София и НАП.

Общите фактури издадени от Топлофикация София, въпреки текущата дата на издаване, се отнасят за отчетния период  от 1.05.2021 г. до 30.04.2022 г., когато е осъществена и доставката на топлинна енергия.

В изпълнение на разпоредбите на ЗДДС всички фактури, които дружеството издава за продажби на топлинна енергия след 1 юли 2022 г. и се отнасят за извършени доставки след тази дата, са с 9% ДДС за топлинна енергия и 20% за суми за дялово разпределение.

Клиентите на "Топлофикация София", могат да се запознаят подробно с описанието и съдържанието на общите и месечните фактурите в сайта на дружеството.