• “Веолия” и “КонтурГлобал” давали индикации, че се интересуват от столичното дружество
  • “Булгаргаз” с прогноза за ноември - 21% по-евтин газ, но спрямо предложената цена за октомври има поскъпване с 12 на сто 

680 млн. от 1,3 млрд. дълг на “Топлофикация София” към “Булгаргаз” и БЕХ предстои да бъде отписан чрез прихващане.

Това обявиха в понеделник на брифинг в Столичната община председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и министърът на енергетиката Росен Христов.

На въпрос на “24 часа” как ще се отрази това прихващане на държавната енергетика министърът заяви, че парите са предвидени.

По-късно източници, близки до БЕХ, уточниха схемата. Става въпрос за компенсациите към топлофикациите за скъпия газ.

Парите са на държавните електроенергийни дружества,

които отчисляват пари във фонд “Сигурност на електроенергийната система”. Фондът ще приведе сумите на столичното парно, а то ще погаси задълженията си най-вече към “Булгаргаз” и с остатъка - към БЕХ.

Според Георгиев такава сума била дължима от държавата към столичното парно заради разликите в цените на газа. Той пресметна, че от септември миналата година се е натрупал 480 млн. дълг.

Така или иначе топлофикацията за пореден път е спасена от държавата. И самият Георгиев казва, че това прихващане е глътка въздух за дружеството.

Повод за брифинга на министъра и на председателя на общинския съвет обаче бе подписан договор между топлофикацията и “Булгаргаз” за доставка на природен газ от 1 януари до края на 2023 г.

Така че от дейността на работната група до момента има два резултата - договор с държавната газова компания, който гарантира газа на топлофикацията, и опрощаването на дълговете.

Георгиев обаче настоя и за компенсации за скъпото парно. “Поскъпването с над 40% от юли, което бе прокарано от предходния председател на КЕВР, всъщност тепърва ще се усеща от софиянци. Затова ние настояваме пред държавата

да се въведат компенсаторни механизми и за парното,

каквито има за електрическата енергия и за горивата с 25 стотинки за литър, за да не бъде поскъпването за сметка на хората”, заяви той.

По третия въпрос - развитието и оздравяването на дружеството, Георгиев заяви, че ако се стигне до прехвърляне на акции от “Топлофикация София” към държавния Български енергиен холдинг, това щяло да стане само срещу гаранции за софиянци, че компанията нямало да стане от публична държавна в публична частна собственост, което отваря врата за приватизацията ѝ.

Министърът също заяви, че държавата не иска да продава топлофикацията, а ще се търси оператор,

или концесионер, както е по плановете на общината, който да инвестира във високоефективно производство на ток и топлинна енергия.

Към момента дружеството остава със задължения от 743 млн. лева. Очаква се сумата да нарасне с няколкостотин милиона със започването на отоплителния сезон заради разликата между цената на газа, заложена в стойността на топлинната енергия, и цената, по която действително “Топлофикация” купува газа. В пиковите месеци сумата може да достигне 600- 700 млн. лева, заяви Христов.

“Проблемът е в опасността от натрупване на нови големи дългове. И ще дойде момент, в който няма да можем да се оправим. Тези задължения натоварват много и “Булгаргаз”, каза министърът на енергетиката и припомни, че столичната топлофикация потребява една трета от количествата газ, внасяни от “Булгаргаз”. Ако не решим проблема с “Топлофикация”, рискуваме цялата енергийна система, добави Христов.

До месец-два ще бъде подготвен търг за инвеститор - оператор на “Топлофикация София”, който да оздрави и модернизира дружеството, посочи служебният министър. Търсят се най-опитните дружества, които имат и възможности за инвестиции.

Запитан от журналисти кой иска да е оператор на топлофикацията, министърът спомена “Веолия” (концесионер на водата в София - бел. ред.) и “КонтурГлобал”, който държи един от тецовете в Маришкия басейн. Двете компании обаче са проявили само индикативен интерес, а не са изпратили официални писма.

В понеделник “Булгаргаз” публикува прогнозата си за цена на природния газ през ноември, и която е 278,83 лв. за мегаватчас. Тя е с 21% по-ниска от септемврийската, която е 353,21 лв.

Спрямо внесеното в КЕВР предложение за цена от 1 октомври обаче тя е с 12 на сто по-висока. “Булгаргаз” на 9 септември предложи на комисията октомврийска цена 247,96 лв. за мегаватчас, което е с 30 на сто поевтиняване спрямо септември. Така че

след падане на цените през октомври се очаква поскъпване през ноември

Прогнозата за ноември е направена на базата на стойности на ценовите компоненти към 12 септември. От компанията съобщават, че към тази дата котировките на европейските газови пазари за доставки през ноември са към 205 евро на мегаватчас, докато при нас прогнозата е 278,83 лв., или 142,56 евро. Цените са без ДДС, акциз, и цени за пренос и достъп.

Окончателното предложение за утвърждаване на цена на природния газ за ноември 2022 г. ще бъде депозирано в КЕВР на първо число на месеца, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 октомври 2022 г.