Държавите от ЕС ще разполагат с гъвкавост, за да определят сами мерките срещу енергийната криза. Това съобщи днес пред Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. Тя отбеляза, че утре Европейската комисия ще представи първоначалните извънредни мерки срещу високите цени на енергията, предизвикани и от войната в Украйна.

Русия нагнетява напрежение на пазара на газ, което се отразява и на търговията с ток, отбеляза еврокомисарят. По нейните думи сред причините за повишената стойност на електричеството са също летните суши, довели до ограничаване на производството на атомните електроцентрали. Симсон посочи, че тези събития водят до нестабилност на финансовите пазари и оказват натиск на европейското производство.

ЕК ще предложи утре държавите да въведат задължителни ограничения при употребата на ток в най-натоварените часове, да намалят количествата използван газ и да работят за ограничаване на цените на енергията. Държавите ще разполагат с гъвкавост при определянето на мерките по своя преценка, уточни Симсон. Тя добави, че комисията ще предложи мерки за ограничаване на печалбите на производителите на енергия, като разликите до пазарната стойност ще служат на държавите да обезщетяват потребителите.

Въвеждането на таван на цените за руския газ, внасян чрез тръбопроводи, може също да има влияние на енергийния пазар, заяви еврокомисарят. Симсон поясни, че преди подобна мярка да бъде въведена, остава още работа за оценка на въздействието й върху някои държави в ЕС. Трябва да се прецени какви биха били последиците от ограничаване на цената на газа в Европа изобщо, допълни еврокомирасят. Симсон съобщи, че европейските газови хранилища са запълнени до 84 процента от обема, предаде БТА.

Чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек от името на председателството на Съвета на ЕС съобщи, че европейските енергийни министри ще заседават за втори път извънредно този месец, за да може до края на септември да бъдат утвърдени мерките, предложени от ЕК. Целим да се постигне съгласие по първите извънредни мерки до началото на отоплителния сезон, допълни той.