Шестият младежки конкурс за иновации в рамките на механизма за сътрудничество „Ланканг-Меконг“ се проведе  в китайския университет Фудан, съобщава "Радио Китай".

Тазгодишното му издание се фокусира върху здравето и медицинските грижи. В състезанията участваха 51 отбора от шест държави в региона. До финала достигнаха осем от тях -  от Китай, Камбоджа и Лаос.

 Една от наградите в конкурса получиха трима 19-годишни младежи от Дипломатическата академия на Виетнам за най-добър проект за инкубация. Те дадоха идея за производството на екологични маски за лице от кокосови орехи.

„Медицинските маски ефективно предпазват от вируси и защитават здравето, но разлагането на полимерните влакна и тъкани, които се използват за направата им, отнема около 10 години“, обяснява пред Чайна дейли член на отбора, който е студент по международна икономика, добавяйки, че някои държави дори ги класифицират като опасен медицински отпадък, тъй като замърсяват въздуха, почвата и водите.

В своето проучване виетнамският отбор цитира статистики на Американското общество на химиците, според които на месец в света се използват по около 129 милиарда еднократни маски. Предложената от тях кокосова маска ще се състои от два слоя - от кокосова хартия и от активен въглен, направен от кокосови черупки, който има дезинфектиращи свойства.

„Цялата маска е органична и биоразградима и може да се използва три дни“, обясниха членовете на отбора. „Подобна маска не изисква големи инвестиции, а необходимите материали са лесни за намиране. Освен това постепенното въвеждане на органични продукти ще повиши информираността на хората за опазването на околната среда.“

Отборът на университета Фудан бе удостоен с наградата за най-креативен екип за идеята му за онлайн платформа за общественото здравеопазване в района Ланканг-Меконг. На създадения от тях уебсайт младите хора от цял свят могат да се включат в дискусиите на различните форуми или да предложат свои теми за обсъждане. Този онлайн форум, който ще се ръководи от партньорството между международни организации и академични институции, ще предлага висококачествени учебни материали, различни обучителни курсове и онлайн лекции.

„От стартирането на инициирания през 2014 г. от Китай механизъм за сътрудничество „Ланканг-Меконг“ младежкият обмен в региона се разширява. Един такъв форум би подобрил допълнително сътрудничеството в сферата на общественото здраве“, уверен е Уан Мин, 20-годишен член на отбора.

Член на тайландския отбор сподели, че участието ѝ в състезанието е било от полза за усъвършенстване на преводаческите ѝ умения и по-доброто разбиране на маркетинговите принципи. 21-годишната Павине Тонгдзинсанг и съотборниците ѝ представиха разработена от тях система за телездраве, която ще е достъпна през интернет и мобилните телефони. Целта ѝ е да намали потока от хора в болниците и да повиши ефективността на здравеопазването в региона. Разработена в сътрудничество с медицински специалисти и болници, системата за дистанционно медицинско обслужване ще включва раздели като здравна информация, консултации и медицинска диагностика.

Според ректора на тайландския университет „Принцът на Сонгкала“ регионът Ланканг-Меконг може да се похвали с един от най-големия потенциал за развитие в Азия. Затова той е уверен, че идеите и действията на младежите трябва да бъдат насърчавани, за да се изгради един по-добър и чист свят.

Първото издание на Младежкия конкурс за иновации се проведе през 2016 г. От тогава са представени над 300 иновативни проекта на студенти от цял свят, като 80% от тях са от региона, сочат статистиките.