В мандата на служебния кабинет е назначен 1 служител в администрацията на „Ел Би Булгарикум“, а в мандата на предходното редовно правителство – 10. Това показва справка, изискана от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Към днешна дата общият състав на администрацията на дружеството е 17 човека.

Справката е по повод думите на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова към служебния премиер Гълъб Донев в парламента днес, че се назначават твърде много хора в администрацята на дружеството.

"В "Ел Би Булгарикум" в производствената база в София работят 20 души, в администрацията - 19. В момента назначавате нови 16 в администрацията, 36 човека администрация управляват 20 души в производството. 4-ма души от борда на "Ел Би Булгарикум" за ноември са взели 15 704 лв. заплати. В момента цялото дружество се преустройва, защото за новата администрация няма бюра. На фона на това казвате, че служебният кабинет не прави политика и не взима дългосрочни решения", заяви Нинова.

По думите й служебното правителство е отменило нейно решение за увеличение на заплатите на работниците в дружеството с 20%, а средствата са пренасочени към борда и към новата администрация, която се назначава.

Справката на Министерството на икономиката показва, че новоназначените членове на Съвета на директорите са с по-ниски възнаграждения дори от назначения на предходния министър в администрацията на дружеството. В съвета са включени хора с дългогодишен опит и различна експертиза, която да позволи излизането на дружеството на нови пазари и подобряване на дейността му. На поста си е запазен изпълнителният директор, за да се гарантира приемственост в работата.

За тези около 3 месеца новите членове на борда са направили анализ на себестойността на производството, който до този момент е отсъствал в дружеството. Направили са конкретни предложения за оптимизация, достигащи 30% от съществуващите разходи за производство.

Заедно с всички действия за подобряване на производството, осигуряване на суровини (за каквито договори не са били обезпечени от предходното управление на дружеството), новият борд е насочил вниманието и към засилване на търговската дейност и маркетинга, съобщават още от министерството

Разработена е и стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции в „Ел Би Булгарикум“, като е поставено началото на преговори с арабска компания за съвместно производство на млечни продукти и експорт към Персийския залив.

Към момента новото ръководство на „Ел Би Булгарикум“ подготвя увеличение на заплатите, което ще бъде в най-голямо процентно съотношение на заетите в развойната и научна дейност и в производството.