В област Търговище 99,9 на сто от регистрираните предприятия са представители на микро, малкия и средния бизнес. Всички те могат да се възползват от подкрепа по Плана за възстановяване и европейските програми. Това каза в областния град служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев по време на мобилна приемна днес.

Заедно с областния управител на Търговище Станимир Парашкевов, министърът представи възможностите за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и структурните фондове на Европейския съюз. В приемната участваха още началникът на кабинета на министъра – Красимир Якимов и Илияна Илиева – главен директор на ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност".

По време на приемните в страната министърът отправя послание: "Да, намираме се в условие на служебен кабинет. Но държавата продължава да работи на пълни обороти". Александър Пулев бе категоричен, че оставят добро наследства на следващия редовен кабинет – осигурен е общ ресурс от 14 млрд. лева евросредства, с което дават и глътка въздух за бизнеса.

По основните две направления – Плана за възстановяване и устойчивост и структурните фондове, министърът посочи, че до края на годината чрез МИР ще осигурят 600 млн. лв. по четири процедури и други 5 млрд. лв. по структурните фондове на Европейския съюз. Три милиарда лева вече са одобрени по програмата "Конкурентоспособност и иновации в предприятията". Очаква се в следващите седмици да бъдат одобрени 2 млрд. лева по друга програма с фокус научни изследвания и иновации.

Статистика за област Търговище изнесе Красимир Якимов, според когото анализът показва, че има добър интерес от местния бизнес в региона. Той призова за повече активност в кандидатстването и по следващите мерки, тъй като тези пари са насочени към всички, а не за определени бизнеси. Данните показват, че по вече отминалата програма "Иновации и конкурентоспособност" има 33 договора за 15 млн. лв. по процедура "Енергийна ефективност" – споразуменията са пет на стойност 642 000 лв. По мерките за преодоляване на последиците от коронавирус споразуменията са 266 за над 5,6 млн. лв. По процедура "Технологична модернизация" - 23 броя заявления за безвъзмездна финансова помощ на стойност над 5 млн. лв.

В областта са регистрирани 4066 предприятия, от които 99,9 процента са микро, малки и средни предприятия. Якимов посочи, че се вижда добра активност и по проекти към Българската банка за развитие – има финансиране на 72 проекта за 11 млн. лв. В момента в Българската агенция за инвестиции има два проекта, които са в процес на сертификация за над 24 млн. лв. и по които в следващите години ще бъдат разкрити 45 нови работни места.

Мобилната приемна на министъра е част от обиколката в страната за популяризиране на възможностите за бизнеса по ПВУ и новата Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027 (ПКИП) - предаде БТА.