Резервацията за ресторант в близост до Белоградчишките скали, която направили сътрудниците на милиардера Илон Мъск, е едно от най-обсъжданите теми в един сравнително тесен кръг ентусиасти за развитие на туризма в Северозападна България. Рано тази сутрин служебният министър на туризма Илин Димитров се похвали във фейсбук профила си, че поканата му към ексцентричния милиардер да посети природната забележителност май се увенчава с успех.

Малко по-късно каза пред БТА, че сътрудниците на Илон Мъск дори са направили резервация за ресторант близо до природната забележителност за 23 април догодина.

Министърът не съобщава името на ресторанта, но той не е тайна за ентусиастите, които развиват туризма в региона. Казва се ONA и собствениците му сами са се похвалили във фейсбук, че очакват важния гост догодина.

В тази връзка те призовават община Белоградик в оставащите 5 месеца от височайшето посещение да придаде на района по-подходящ вид, т.е. да се асфалтира поне главната улица в село Стакевци, където се намира ресторантът, за което те се борили неуспешно от години. И ако има желание – да превърне в модерен музей родната къща на проф. Виден Табаков.

Постът във фейсбук, който е бил забелязан и от министър Димитров, за кратко време събира десетки възторжени коментари – от други ресторантьори в региона, от местни жители, от приятели и от хора, които са заети с развитието на туризма в района. Коментарите варират от това как ако човек следва мечтите си, постига всичко, до това да се предлагат и други заведения в района, да се накара Мъск да се отбие и във Вършец и т.н.

Никой нито за миг не се усъмнява, че сътрудниците на милиардера от неговата фирма Space X действително са направили резервация за 23 април. А доказателството за това е един имейл. Кой точно е пратил този имейл не е ясно, защото адресът на подателя е заличен, както и името на сътрудника, който го изпраща.

Всъщност от текста, част от който е изрязан, се разбира, че не става дума просто за резервация, а за сътрудничество при предстоящото посещение.

Впрочем ресторант ONA е изключително известен в интернет, а и от доста публикации в сайтове и телевизионни предавания. Той е собственост на двама млади българи - Филип Захариев и Яна Руйчевска. Филип е бил 6 години готвач в Норвегия. Яна е модел, работила години в Канада. Не е ясно какво точно ги е накарало да открият ресторанта в село Стакевци, но и двамата обясняват в многобройните си интервюта, че са нестандартни личности. Съдейки по снимките, действително става дума за ресторант, изграден с много вкус и вероятно - с добро и нестандартно меню.

Междувременно се оказва, че в обсадата с покани към Илон Мъск да посети България, след като милиардерът се е възхитил от снимка на Белоградчишките скали, се е включил и вицепремиерът и министър по управление на евросредствата Атанас Пеканов. Той също като туристическия министър е пратил покана до милиардера да посети България и това според Илин Димитров може би е натежало на решението той наистина да дойде. 

Това далеч не е първата кампания за популяризирането на Белоградчишките скали. Те редовно са избирани за природната забележителност на годината в многобройни конкурси, В един от тях, организиран от БНТ, дори бяха обявени за природната забележителност на света, избрана за такава от тв зрителите. 

Илон Мъск
Илон Мъск
Илин Димитров КАДЪР: NOVA NEWS
Илин Димитров КАДЪР: NOVA NEWS

Добра нощ, приятели! И незабравима! Изглежда, скоро в нашето скромно селце, ще посрещнем още важни гости! Стискайте...

Публикувахте от ONA в Вторник, 22 ноември 2022 г.