Българската банка за развитие няма да е тайнствена кредитна институция, а публична институция, която реализира публични политики", заяви пред БНТ Росен Карадимов, председател на Надзорния съвет на ББР.

В целите на банката освен подпомагане на малкия и среден бизнес, са заложени преодоляване на регионални дисбаланси, подпомагане на държавата в публични политики, участие в сериозни инфраструктурни проекти.

"Лимитът, който беше въведен от 5 млн. остава. Големи фирми няма да бъдат кредитирани", подчерта Карадимов.

Той поясни, че когато се прави голям инфраструктурен проект от държавата, ББР може да подпомогне този процес, може да участва в него. Прави се икономическа експанзия към определена територия - ББР е пазарният инструмент, който може да участва в това.

Карадимов даде пример с подпомагане на болниците с дългове, като посочи, че Министерството на здравеопазването може вместо да плати директно задължението на болницата, да открие своя сметка в ББР, да преведе парите там, ББР да дофинансира до рамките на 5 млн. и тогава ББР може да плати на доставчиците, като сконтира задължението. Условие за това е да бъде направен много ясен анализ на структурата на задълженията и дали те са коректни.