"Рискове винаги има, доколкото знам до 5 декември трябва да се вземе решение от ЕК дали да продължи дерогацията или не. Водят се разговори с правителството. Да, проблеми има доколкото част от продуктите, произвеждани от "Лукойл Нефтохим" нямат достатъчно пазар в България, което означава, че е много вероятно рафинерията да започне да работи на много ниско обороти, ако дерогация няма" , така коментира пред bTV дерогацията за вноса на руски петрол съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев.

"Ние всъщност трябва да сме се подготвили за такива сценарии от месеци назад, защото тази война ще продължи по-дълго. Въпросът е как да трансформиране българската икономика, така че да не бъдем толкова зависими и да не треперим от едно или друго решение на собственика. Срамно е, че компания като "Лукойл" може да рекетира в България в този момент", допълни Панев.

"От това, че българската държава е издействала дерогация за вноса на руски петрол извънредните печалби на "Лукойл" от това са над 1 млрд. долара на годишна база. Но от тях, нито лев не влиза в България. Нелепа позиция от страна на компанията е, че няма да печели рафинерията от това, че ще бъде забранен евентуално износа на петролни продукти от "Лукойл Нефтохим", каза съпредседателят на "Демократична България".

"Да, има опасност "Лукойл" да спре да работа, ако дерогацията бъде подновена. Това е реална възможност", каза още Панев.