Вече има първи признаци за спад - през октомври производствената инфлация пада с 6,2% спрямо септември

Компаниите ще получават и през 2023 г. компенсации за тока, когато цената на борсата мине над 200 лв. за мегаватчас. Помощта в пълен размер ще важи за всички, гласуваха депутатите от енергийната комисия.

Те промениха текста на предишно решение на парламента, според което 100% помощ трябваше да получават фирми, които са инвестирали в енергийна ефективност през последните три години или във възобновяеми енергийни източници и инсталации за възобновяема енергия. За тези, които не са го направавили, компенсациите са 80%.

Това изискване бе прието по предложение на “Демократична България”. След това обаче енергийният министър Росен Христов заяви, че за да може изискването да действа, ще трябват преговори с Европейската комисия, защото помощта не е еднаква за всички компании. Разговорите щели да отнемат няколко месеца, което означавало през това време на бизнеса да не се плаща нищо. Това наложи и депутатите да прегласуват решението си и компенсации от 100% да получават всички компании.

Все още не е решено кои производители на ток ще правят вноски във фонда за енергийна сигурност, който плаща помощта. Решението на парламента предвижда пари да се вземат от всички енергийни компании - независимо дали са държавни, или частни.

Какви ще са отчисленията обаче, тепърва ще се уточнява. Депутатът от ДПС Петър Чобанов предложи преди два дни АЕЦ “Козлодуй” да внася приходите си над 180 лв. за мегаватчас, въглищните централи да го правят при 350 лв., същият размер се предлагаше и за ВЕИ централите без дългосрочни договори. Текстът обаче не бе приет в комисия и в пленарната зала ще се решава дали да бъде приет.

Според шефа на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ не било работа на парламента да определя таван на цените за производителите на ток, а това трябвало да направи правителството. Решенията на Министерския съвет обаче можело да се обжалват в съда, поради което се налагало да се гласуват такива текстове в закон, обясни Добрев.

При дебатите в сряда в комисията представителите на работодателски организации заявиха, че получаването на помощи от всички ще позволи на бизнеса да запази конкурентоспособност на европейските пазари. Това било и мярка за борба с инфлацията, като компаниите обещаха да започнат да намаляват цените на произвежданите от тях стоки.

Поевтиняването на едро вече се отчита от статистиката - общият индекс на цените на производител е намалял с 6,2% през октомври спрямо предходния месец. Значителен спад има при производството и разпределението на ток и парно - с 15,3%, и в добивната промишленост - 3,9%. В преработващата промишленост е отчетено увеличение с 0,9%. На годишна база обаче производствената инфлация остава висока - 41,7%.