До 5 месеца ще е ясно дали стартира строителството

Два договора, финансиране с пари от бюджета, се изпълняват в момента и от тях ще зависи откъде ще мине магистрала “Струма” през Кресненското дефиле.

Това става ясно от отговор на регионалния министър Иван Шишков на питане на депутата от “Продължаваме промяната” Владимир Табутов.

Единият договор е за мониторинг върху популациите на два вида сухоземни костенурки и два вида змии в участъка, преминаващ през Кресненския пролом. В края на октомври миналата година приключило наблюдението за есенния сезон.

 Вторият е за изработване на технически проект и изпълнение на част от мерките за смекчаване на въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле.

Шишков посочва още, че специфичните консервационни цели за защитените зони “Кресна - Илинденци” и “Кресна”, които са засегнати от бъдещото трасе на магистралата, са били определени и на 25 октомври миналата година са издадени заповеди на МОСВ за тези зони. Предстои да бъде направен анализ на изводите от доклада по оценка на съвместимостта и съответно на решението по екооценката.

Следващите стъпки за довършване на магистралата зависели именно от тези анализи. МРРБ има на разположение още около 5 месеца, за да реши откъде ще мине трасето.

Участъкът през дефилето е предвиден да се завърши с еврофинансиране през програмния период 2021 - 2027 година.  Шишков посочва, че лотът ще бъде реализиран със средства по програмата “Транспортна свързаност” и от националния бюджет, защото финансирането от фондовете на ЕС не покрива изцяло стойността на строителството.

Според приетия т.нар. източен вариант сегашният път през дефилето се запазва, но ще се използва само за движение в едната посока. В другата ще се изгради ново платно извън рамките на защитената зона.

Стартирането на строителството е осъществимо лесно, тъй като вече са проведени обществени поръчки и има избрани изпълнители. За около половината от новото трасе е избран консорциум с оферта за 500 млн. лв., а за другата половина – друго обединение с цена от 475 млн. лв.

Срокът на строителството е 4 години и би трябвало да завърши малко преди края на 2027 г., когато по принцип изтичат последните срокове за настоящата оперативна програма.

Няколко екологични организации обаче продължават да настояват в планината да се издълбае 22-километров тунел, който би бил вторият по дължина на магистрала в Европа. Той би струвал над 1,4 млрд. евро по цените отпреди 10 години, когато бяха правени последните калкулации за такъв вариант.