За първи път от 25 години международната търговия ще се увеличава по-бавно от нарастването на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) през по-голяма част от следващото десетилетие, тъй като войната в Украйна променя стратегическите съюзи и потоците на трансграничната търговия, се казва в доклад на консултантската компания "Бостън кънсълтинг груп" (BCG), публикуван днес и цитиран от Блумбърг.

В доклада, озаглавен "Протекционизъм, пандемия, война и бъдещето на търговията", се предвижда, че обемът на световната търговия ще нараства само с по 2,3 процента годишно до 2031 г., по-малко от 2,5-те процента, с които се прогнозира, че ще се увеличава глобалната икономика, пише БТА.

Войната в Украйна е основна причина за смяната на търговските партньори в глобален мащаб, но промените в световната търговия са обусловени и от други фактори, сред които са намаляващата зависимост на западните страни от търговските отношения с Китай и повишаване на ролята на международни съюзи като Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН), отчитат анализаторите, изготвили доклада.

"След като почти 30 години световната търговия се осъществяваше в условията на сравнително сигурна среда, сега сме изправени пред нова динамика, която се характеризира с противопоставяне между Изтока и Запада, между руско-китайския съюз и общността (от държави - бел. ред.), оглавена от САЩ и Европейския съюз", отбелязва Николаус Ланг, управляващ директор на "Бостън кънсълтинг груп" и съавтор на доклада.

Конфликтът в Украйна принуди ЕС и Русия да променят търговските си отношения. В резултат на това се очаква през следващите 9 години Евросъюзът да увеличи търговския си стокооборот със САЩ с 338 милиарда долара. Това ще се дължи до голяма степен на увеличения износ на енергийни продукти от САЩ за Европа, се казва в доклада.

В същото време търговията между САЩ и Китай се очаква да намалее с 63 милиарда долара до 2031 г. Прогнозите са за ограничаване и на търговските обеми между ЕС и Китай. Очаква се двустранната търговия да се увеличи само със 72 милиарда долара, което е скромно повишение в сравнение с предходните години.

В същото време търговията на Русия с Китай и Индия ще нарасне със 110 милиарда долара, сред които 90 милиарда долара ще бъдат реализирани при стокооборота с Китай, отчита "Бостън кънсълтинг груп".