Преди 4 г. компанията стартира ударно, сега четирима, сред които и основателите, има повдигнати обвинения в България за организирана престъпна група

Мама се гордее с теб? Не си за тук и Справяш се перфектно? Не е достатъчно.

Годината е 2020-а, една сутрин София осъмва с тези бодри послания на дузина билбордове. Тогава модерната реклама звучи тайнствено и очевидно зарибяващо. Зад нея всъщност се крие кампанията, с която никому неизвестната все още компания Nexo набира служители.

По това време почти никой не е чувал за нея - не предлага продуктите си на българския пазар. Затова и трудно привлича кадри и прибягва до масираната реклама.

И ако преди две години Nexo е почти неизвестна, днес славата ѝ е световна. Но е свързана със стрес тестове и проверки на три континента, а не с постиженията на компанията. Разследвания има в САЩ, Великобритания и Израел. От седмица и в България.

Разликите между тях - в САЩ и Великобритания са срещу компанията и са свързани с продуктите, които предлага. У нас има наказателно производство, а прокуратурата повдигна обвинения на четирима шефове от Nexo, сред които и двама от основателите.

Възход и падение за четири години

Nexo е основана през 2018 г. от бившия дeпyтaт oт Pеформаторския блок Aнтoни Tpeнчeв и предприемача Калин Методиев. По-късно към тях се присъединява и Траян Николов, който е продуктов и оперативен директор. На сайта си Nexo обявява, че е една от водещите световни компании в сферата на дигиталните финанси, полагаща основите на една изцяло нова индустрия. Накратко - занимава се с търговия с криптовалути, отпускане на заеми и приемане на депозити.

Много бързо бизнесът на Nexo, която не предлага услуги в България, тръгва стремително нагоре. През 2021 г. в интервю за “Капитал” Антони Тренчев заявява, че Nexo управлява активи за 10 млрд. долара.

Само няколко месеца по-късно уж добре смазаната криптомашина започва да скърца. Първият удар идва през септември 2022 г., когато регулатори от осем американски щата – Калифорния, Кентъки, Мериленд, Ню Йорк, Оклахома, Южна Каролина, Върмонт и Вашингтон, обявиха, че ще заведат дела.

Причината - Nexo предлага инструменти, носещи лихва, които обаче не са регистрирани като ценни книжа. Това стана на фона на фалита на няколко от най-големите световни заемодатели срещу криптовалута – Celsius Network, Voyager и BlockFi и Babel Finance. В петък стана ясно, че Nexo е сключила споразумение с регулаторите в САЩ, плаща 44,5 млн. долара и спира да предлага част от услугите си там. (Какво предвижда още споразумението - виж на 5-а стр.)

През ноември 2022 г. идва втори удар - във Върховния съд на Англия започна дело срещу Nexo, заведено от трима ирландски предприемачи. Братята Джейсън и Оуен Мортън и братовчед им Шейн Мортън се оплакват, че компанията им е попречила да изтеглят свои активи за 126 млн. долара. След това им е оказала натиск да ги продадат на по-ниска от пазарната цена, от което са били ощетени с поне 57 млн. долара. Защитата на компанията твърди, че клиентите ѝ могат да искат тегления, но тя има право да им налага лимити и дори да отхвърля някои от тях.

Само в България ги обвиняват в престъпления

и има наказателно преследване срещу 4-ма от ръководството на компанията. Както и обвинения срещу прокуратурата, че действа по политически подбуди, въпреки потвърдената информация, че се работи с партньорски служби от Великобритания.

На 12 януари 2023 г. прокуратурата и ДАНС влязоха в офисите на Nexo у нас. От прокуратурата обявиха, че ги подозират за пране на пари, банкова дейност без лиценз, данъчни и компютърни престъпления. За разлика от проверките в САЩ и Великобритания, където се разследват нарушения на бизнес правилата, у нас има наказателно производство и са повдигнати обвинения срещу четирима (кои са те и на какви позиции - виж на 4-а стр.)

От партньорски служби дошла информация, че през Nexo са минали трансакции на Махмуд Мохамед, за когото имало данни, че пере пари на групировката “Хамас”. (Какви са обвиненията, повдигнати от прокуратурата - виж на 4-а стр.)

Активите падат 5 пъти, но Nexo

продължава да работи и в момента

Дали заради всичките проверки и оттеглянето на клиенти, или заради спада на цената на криптовалутите, сега Nexo не може да се похвали с възход на бизнеса си. Според сайта на компанията активите, които управлява, вече са за 4 млрд. долара. А според последните данни те са паднали с още 25% за седмица до 2,2 млрд. долара - с почти 8 млрд. по-малко в сравнение с 2021 г.

Въпреки сериозните си проблеми поне засега Nexo продължава да работи. 

Продължаваме да спим спокойно! Nexo to the Moon, написал във вътрешния чат на компанията директорът за връзки с клиентите Мариуш Винярчек часове след акцията на ДАНС и прокуратурата. И добавя иронично по адрес на разследването: Смятах, че накрая някой ще изскочи и ще каже: Усмихни се, това е скрита камера!

Малко по-късно ще ви разкажа как се случи този FUD. Клиентите имат нужда от нас. За съжаление, бг си е бг, включва се в чата съсобственикът Коста Кънчев. (Виж кореспонденцията, която изтече в Туитър горе в илюстрацията).

FUD в криптосредите се използва като обяснение, че се разпространяват слухове срещу дадена компания или криптовалута, без да има доказателства.

Човек, работил по комуникационната стратегия на Nexo, е разказал пред “Капитал”, че на служителите се предлагал бонус от 10 000 лева, ако си татуират логото на компанията. В централния офис пък всичко се следяло с камери, а в кабинета на съоснователите Антони Тренчев и Коста Кънчев се влизало само с лицево разпознаване, като всички врати се заключвали автоматично, след като се премине през тях.

Част от чатовете, изтекли в туитър.
Част от чатовете, изтекли в туитър.