Поиска удвояване на капацитета на газопроводите от България до Унгария и Словакия

Инвестициите в газова инфраструктура са инвестиция за зелено бъдеще, каза енергийният министър

В бъдеще този вид инфраструктура може да бъде преобразувана за зелен водород

Докато президентът Румен Радев сбито отчиташе успехите в енергетиката на първия кабинет "Донев", липсата на енергийния министър накара журналистите да се интересуват защо го няма Росен Христов, който отново бе фаворит на Радев за министерството във втория служебен кабинет на Гълъб Донев.

Христов е в Баку на важната 9-а министерска среща на Консултативния съвет на Южния газов коридор, която ще провежда в Баку, Азербайджан. 

“Предизвикателствата в енергетиката изискват комплексни и трансгранични решения между правителствата, институциите и частния сектор.”Според него това е единственият начин да се решат актуалните въпроси, така че да има сигурност и стабилност на енергийните източници.

“България работи активно със съседните държави за постигане на стабилност и диверсификация на доставките на газ”, подчерта министър Христов. В тази връзка той посочи усилията на българското служебно правителство за навременното пускане в експлоатация на интерконектора с Гърция, старта на строителството на новата газова връзка със Сърбия, която трябва да е готова до края на годината, както и подписаното преди месец споразумение с турската държавна компания "Боташ" за ползване на техните терминали за втечнен газ. “Тези проекти са от полза не само за България, но и за доставките на газ в целия ни регион”, допълни Христов.

Той припомни и за представения пред Европейската комисия проект за солидарност за надграждане на съществуващата инфраструктура на България, Румъния, Унгария и Словакия, чиято цел е да удвои капацитета за пренос на газ от Азербайджан и LNG от Гърция и Турция до Югоизточна и Централна Европа.

“Имаме ясна цел за декарбонизация за 2030-2050. Знаем какви са ни целите и как да ги постигнем, като това трябва да се случи чрез плавен преход. Ето защо газът като преходно гориво трябва да се ползва с приоритет, заедно с ядрената енергетика, спрямо произведената енергия от полезни изкопаеми”, каза още Христов. По думите му технологиите за изграждане на газопреносна инфраструктура дават възможност в бъдеще тя да бъде преобразувана за пренос на зелен водород.

“Всичките проекти, свързани с LNG терминали, в които се включихме и развиваме в Гърция, всичките подобрения в газовата инфраструктура и в изграждането на нови газопроводи са инвестиция в нашето зелено бъдеще и в стабилността на целия регион. Както и моите колеги споменаха, енергийната сигурност означава и национална, и регионална сигурност”, поясни енергийният министър.

Той изрази надежда, че ще се достигне това ниво на глобалното сътрудничество, което е необходимо, за да се решат предизвикателствата в енергетиката.
Форумът в Баку бе открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев и от еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон.