Промишленото производство в Швеция се е свило за втори пореден месец през декември, показват най-новите календарно коригирани данни на шведската статистическа служба, цитирани от ДПА.

Произведените от шведската промишленост стоки са били с 2,5 на сто по-малко през декември спрямо същия месец на 2021 г., след като през ноември, отново на годишна база, показателят отчете спад с 0,6 на сто, предаде БТА.

Низходящата тенденция в производствения сектор на страната се дължи основно на влошаване на целулозно-хартиената промишленост, чиято продукция се срина с 19,3 на сто през декември спрямо година по-рано.

Продукцията в сектора на услугите, без финансовите и застрахователни услуги, се е понижила с 0,1 на сто през декември, противно на разширяването си с 2 на сто през ноември.

В същото време продукцията на строителния сектор се е възстановила, нараствайки с 3,3 на сто през декември, докато през ноември се сви с 0,4 на сто.

В отделно оповестени данни шведската статистика отчита, че поръчките към местната промишленост са се значително са се възстановили, като са прибавили 24,9 на сто през декември на годишна база след спад със 7 на сто през предходния месец. Вътрешното търсене се е засилило с 14,5 на сто, докато чуждестранните поръчки са нараснали с 33,9 на сто.

На месечна база промишлените поръчки са се увеличили със сезонно коригиран темп от 25,1 на сто в края на годината.

Поръчките към производители на транспортно оборудване са водели увеличението на поръчките към шведската промишленост както на месечна, така и на годишна база“, обясни Фрида Олсон, експерт на службата.