Шофирането с дебело зимно палто може да бъде опасно. Ето защо Испания забрани карането с дебело зимно палто, шал или ръкавици. Рискувате глоба от поне 200 евро. Въпреки че носенето му не е изрично забранено от испанския закон за движение по пътищата, можете да бъдете глобен, защото якето засяга свободата на движение на водача и следователно безопасността, точно както носенето на грешните обувки, докато сте зад волана.

Испания не е сама сред европейските държави в предупрежденията срещу дебелото зимно палто. В Холандия и Германия пътните власти от известно време призовават шофьорите и пътниците да свалят пухените си якета в колата. Те посочват не само, че е възможна намалена свободата на движение, но преди всичко, че има риск от сериозни наранявания в случай на злополука.

Тестовете на германския автомобилен клуб ADAC при аварийно спиране при 16 км/ч показват, че дебелината на зимните дрехи оставят място между предпазния колан и тялото. При катастрофа коланът може да се впие дълбоко в корема. Това може да причини сериозни наранявания на меките тъкани, като червата, черния дроб и далака, и дори да доведе до вътрешно кървене.