Турция повиши тарифите за внос на електрически превозни средства, произведени в Китай, докато се подготвя да започне производството на първия си електромобил, произведен в страната чрез марката Togg.

Правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще наложи допълнително мито от 40% върху колите на ток, произведени в Китай. Промените идват в особено неподходящ момент за втория по големина производител на електрически автомобили в света - BYD, който наскоро подписа меморандум за разбирателство с турския дистрибутор ALJ Turkiye за навлизане на местния пазар.

Новото мито идва на фона на почти утрояването на продажбите на електромобили през 2022 г. до 7733 бройки. Това се дължи отчасти на по-ниските данъчни ставки в сравнение с автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Електрическите коли обаче все още представляват малко над 1% от пазара на леки автомобили в Турция.

Турското правителство се надява, че поскъпването на произведените в Китай електромобили ще насърчи повече местни жители да купуват коли на марката Togg.

Първият модел на компанията ще бъде SUV и ще бъде пуснат на пазара преди края на тази година. Турската кола ще се предлага в две различни мощности. Базовият модел ще има един електромотор, задвижван от задните колела с 200 к.с. и 500 км пробег, докато вариантът с два агрегата AWD ще се продава с 400 к.с. и 400 км пробег.