Договор за разширението на капацитета на подземното газово хранилище (ПГХ) "Чирен" бе подписан днес на територията на газохранилището от страна на възложителя "Булгартрансгаз" и изпълнителя "Ю Джи Ес Дрилинг Чирен". Разширението на подземното газохранилище е проект от общ интерес за Европейския съюз (ЕС). Финансира се от Механизма за свързване на Европа. Конкретният договор е за разширение на сондажния фонд на ПГХ "Чирен".

Целта на разширението на капацитета е да се увеличи обемът на активния газ до 1 млрд. куб. метра, както и на дневния капацитет на добив до 10 млн. куб. метра. Нагнетяването трябва да се увеличи до 8 млн. куб. метра на ден. Ще бъдат изградени нови надземни и подземни съоръжения, включително нова компресорна станция, 10 нови високопродуктивни експлоатационни и 3 наблюдателни сондажа, както и газопровод Чирен – Бутан.

Разширението ще позволи да се насърчи търговията с газ в региона, както и въвеждане на допълнителни източници, включително и втечнен природен газ (LNG), изтъкват от "Булгартрансгаз".