България настоява за изключването на този тип вещества от обхвата на регламента. За нас това не е разумно, посочи Гечев

"Работим по наредба и изменение на закона, която да позволи доброволно, допълнително етикиране, което ще е сврързано с типа френски стандартни. Розовото масло може сериозно да покрие тези стандарти. По този начин ще се отличава от това, което е с допълнителни примеси, защото има български фирми, които внасят от трети държави и така се разваля имиджа на маслото, това обясни земеделският министър Явор Гечев по време на парламентарният контрол.

Европейската комисия  иска да забрани производството на розово масло, обявявайки го за токсичен продукт, което предизвика бурни реакции у родните прозводители.

Според министър Гечев, проблемите идват от това, че етеричните масла са от земеделски продукти, които не са предназначени за консумация.

"Оттам идва и неразбирането на европейските ни партньори, защо е важно за България. Те не могат да отличат розата като нещо важно, но за нас е емблема и трябва да се грижим за нея като такава", посочи Гечев. 

Изготвихме научно становище, че мястото на етеричните маса не е в категорията на опасните вещества. Направих редица срещи с евродепутатите и те подкрепят българската позиция в това й начинание, категоричен бе министърът. 

Той потвърди, че подкрепа е търсена от всички засегнати държави - Германия, Испания, Франция, Италия и Холандия, които също са производители или потребители. 

Получават се аномалии между различните европейски регламенти – етеричните масла някъде са регистрирани като храни или хранителни добавки, на които трябва да слагаме стикер "опасни", което няма логика, каза Гечев.

България настоява за изключването на този тип вещества от обхвата на регламента. За нас това не е разумно. На практика това производство е семеен, малък и среден бизнес, като преработката му и всяка проба ще е безмислена и ще натовари с много финансови средства.

Министерството на земеделието ще продължи дейно да покрепя позицията на държавата и да търси подкрепа на европейско ниво, поясни министър Гечев.