Някои топлофикации поискаха увеличение на цената с над 100%, КЕВР ги отрязва

Токът да поскъпне средно с 3,6 на сто в страната. Това показват изчисленията в доклада на експертите на КЕВР, които са анализирали приходи и разходи на дружествата в енергетиката от централите до контакта.

Енергийният регулатор оповески и доклада за цените на парното и топлата вода. Предстоят открити заседание и обществени обсъждания, преди КЕВР да се произнесе окончателно.

За домакинствата в Западна България увеличението е с 3,44%. Те се снабдяват от дружествата на “Електрохолд Продажби”.

Процентите отразяват промените в цената на електроенергията, на мрежовите услуги на “Електроенергийния системен оператор” и на електроразпределителните дружества.
За клиентите на “ЕВН България Електроснабдяване”, които оперират в Югоизточна България, поскъпването е с 3,41%.

Цените на "Енерго-Про Продажби”, които имат лиценз за разпределение и снабдяване с електроенергия увеличението е 4,24%

И при най-малкото електроснабдително дружество - “ЕСП Златни Пясъци” промяната е най-голяма, поскъпване с 18,04%. Среднопретеглено изменение 3,63%.

Въпреки умопомрачителното поскъпване на парното, което някои топлофикации поискаха, КЕВР почти замразява цената на парното, най-голямото увеличение е с 0,66%.

Да припомним, че  топофикацията във Велико Търново внесе предложение със 178% на цените на парното и топлата вода от 1 юли. Топлофикациите във Враца и Плевен предложиха поскъпване със 128 и 122%, а тази в Бургас - със 110 на сто. Само столичното парно поиска поевтиняване с малко.

Експертите на енергийния регулатор предлагат в доклада си парното в София все пак да поскъпне със 7 ст., от 137,86 лв. на 137,93 лв. за мегаватчас, или с 0,05%, в Пловдив предвижданото увеличение е 0,07 на сто, най-големи са увеличенията  в Перник - 0,66%, в Разград - 0,48 на сто, във Варна - с 0,28%.