Индекс показва, че големите компании се

справят по-добре в кризи

Ниски цени на тока, газа и горивата се оказват по-важен фактор, за да гледа бизнесът оптимистично на развитието си, отколкото край на войната в Украйна или съставяне на редовно правителство.

През второто тримесечие на 2023 г. индексът на бизнес климата в България (BBCI) се повишава с над 4 пункта и за първи път от много време има положителна стойност. Това се дължи най-вече на икономическото състояние на фирмите и на инвестиционните нагласи на мениджърите им, но не и на бизнес средата, която ги заобикаля – тя все още се оценява доста ниско.

Но независимо от това, че икономическата рамка е същата както през предходното тримесечие, състоянието на фирмите се подобрява, или поне усещането на предприемачите е такова.

Те са по-склонни да правят

инвестиции и да теглят кредити

дори при очакваното повишение на лихвите. Пролетният оптимизъм е засечен в най-новото изследване на агенция ЕСТАТ за индекса на бизнес климата. То се провежда от 2002 г. и след известно прекъсване отново е подновено, а “24 часа” е медиен партньор на новото проучване.

То е направено сред ръководителите на 800 нефинансови предприятия от всички сфери на дейност, като е спазена същата методология, която се е прилагала и през предните години.

Мениджърите посочват, че оптимизмът им идва след края на зимата, с която инфлацията се забавя и поевтиняват енергийните цени. Това тушира в голяма степен негативните очаквания за бъдещето.

29% от мениджърите на предприятията споделят, че

състоянието на бизнеса им

се е влошило в предходното тримесечие

Макар че това не е малък дял, той намалява в сравнение с първото тримесечие на 2023 г., когато това се отнасяше за 35% от тях.

За сравнение в периода 2002-2008 г. подобно равнище на фирмите в лошо състояние е отчетено само през 2002 г. и първата половина на 2003 г. (виж първата инфографика). Хотелиерите са сред бизнесмените оптимисти, вероятно заради очакванията за силен летен сезон.

Хотелиерите са сред бизнесмените оптимисти, вероятно заради очакванията за силен летен сезон.

Тогава като влошено през предишното тримесечие са оценявали финансовото състояние на фирмите си горе-долу същият процент предприятия. Те обаче постепенно са намалявали, за да се стопят до несъществените 11% в навечерието на влизането ни в ЕС през 2007 г. Увеличават се леко към 2008 г., когато инфлацията започна да расте по-ускорено.

Данните за моментното състояние на бизнеса показват още по-оптимистична картина -

81% от компаниите у нас твърдят, че са в добро

или поне задоволително състояние,

докато предишното тримесечие така са отговорили 75% от тях (виж втората инфографика).

Стойностите са подобни на тези от втората половина на 2003 г. При измерването през 2008 г. обаче аналогичният дял е вече 89%, което вероятно е последната висока стойност преди световната икономическа криза от 2008-2009 г., която се отрази сериозно и на българската икономика.

През второто тримесечие на годината

едва 10% от компаниите

очакват състоянието им

в идните месеци да се влоши,

докато три месеца по-рано такива очаквания са имали 25% от тях.

Повече от два пъти нараства и делът на фирмите, очакващи подобрение - от 17% през първото до 38% през второто тримесечие на 2023 г. Този оптимизъм е характерен по принцип за по-топлите месеци от годината заради сезонния характер на част от бизнеса в България.

Намаляват и предприятията в риск. Това са онези фирми, чиито ръководители твърдят за тях, че са в лошо състояние, и очакват то да се влоши допълнително в идните месеци. Такива са 5% от анкетираните фирми, докато преди 3 месеца са били 10%.

За още 11 на сто от фирмите шефовете им твърдят, че са в лошо състояние, но не очакват то да се влоши още повече. А други 5% са в задоволително състояние сега, но се очаква то да се влоши в бъдеще. Следователно около 20% от бизнеса у нас са в някаква степен в риск.

Но по-интересен е профилът на тези фирми. Като сфери на дейност най-много такива има в транспорта, търговията и преработващата промишленост. Също така това важи предимно за микрофирмите, а не толкова за средните и големите. А областите, в които предприятията в риск са с най-голям дял, са Кърджали, Габрово, Добрич, Враца, Перник и Ямбол.

Фирмите, които са в добро състояние и очакват тази тенденция да се запази, са в Югозападния, Югоизточния и Северния централен район за планиране. Най-много са в IT сектора и хотелиерството, най-вероятно заради наближаващия летен сезон. И преимуществено са фирми с нает персонал над 50 души.

42% от всички интервюирани мениджъри смятат, че към настоящия момент

фирмата им няма нито едно

конкурентно предимство

В предходното тримесечие на 2023 г. този дял беше 44%, а през второто тримесечие на 2008 г. – 25%. Този резултат може да се възприеме като индикатор за това какъв дял от фирмите са в застой.

В групата на предприятията с най-добри перспективи 26% смятат, че нямат нито конкурентно предимство, а при предприятията в риск делът им достига до 58%. Тези данни показват, че макар мениджърите да гледат с надежда към бъдещето, те оценяват реалистично собствените си ресурси и възможности и не подценяват предизвикателствата, пред които ги изправя пазарът.

Управленските екипи на фирмите в риск посочват, че са в по-лоша позиция от конкурентите си по няколко показателя. Най-драстичният е липсата на оборотни средства – 57% посочват, че нямат достатъчно, докато средно за всички фирми така отговарят само 20%. Липсата на поръчки е проблем за 49% от компаниите в риск, докато средно за цялата анкета такова е положението за 18% от фирмите.

Другите показатели, по които мениджърите се самооценяват лошо, са обезпечеността с персонал, маркетингът и комуникациите и прекалено високите цени на услугите или стоките, които произвеждат или с които търгуват.

Единият от подиндексите, който специално се измерва в това изследване, засяга инвестиционните нагласи и фирмените стратегии. Той също се подобрява значително през второто тримесечие – увеличава се почти двойно, но

стойностите му все още не могат

да стигнат средните

за периода 2002 – 2008 г. Например делът на фирмите, чиито ръководители са склонни да осигурят в момента средства за инвестиции в основната дейност, е 82%, но при предприятията в добро финансово състояние. Сред фирмите в риск процентът също е висок – 64%, но е по-нисък от средния за извадката, който е 74%.

Всъщност най-голяма е тази склонност сред фирмите в селското стопанство, строителството, високите технологии и далекосъобщенията. И съответно е доста по-висок сред ръководителите на големи фирми, отколкото сред тези на средни и микропредприятия.

Делът на нефинансовите предприятия, които изпитват недостиг на средства за текущата си дейност, намалява много слабо в сравнение с първото тримесечие на 2023 г. - от 50 на 47%. За отбелязване е обаче, че през 2008 г. е бил по-голям – 53%.