Същинските строителни дейности по разширение на надземната част на газохранилището в Чирен започнаха. Целта е от 2025 г. в хранилището да се „складира“ 1 млрд. куб м. газ вместо 550 млн. както е сега.

На събитието присъстваха енергийният министър Румен Радев, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, председателят на УС на „Главболгарстрой“ Калин Пешов, Андриа Бруйлет-Родригез - заместник-ръководител на мисията на САЩ у нас, както и представители на изпълнителя на проекта - ДЗЗД "ТЕХ Енерджи ЕКСПАНЖЪН"

Значимостта на този проект е важен не само за България, но и за региона. В „Булгартрансгаз" в последните няколко години работихме неуморно за разширението на свързаността на нашата газопреносна система със съседните държави и увеличаването на капацитета за пренос и за деверсификацията на България. Нашата инфраструктура доказа, че след спирането на доставките на руския природен газ, българският пазар не усети никакви сътресения. Сега е момента да се концентрираме и върху изграждането на подземното газово хранилище, каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Той отбеляза, че проектите, по които работят с в една перфектна синергия с интерконектора със Сърбия, който се предвижда да бъде пуснат през октомври.

„За нас от „Главболгарстрой" изграждането на обекти от енергийната инфраструктура за България заема особено място от портфолиото ни, както и към тях подхождаме с огромно внимание. Така сме подходили и към този проект. Работим със световни лидери. След шест месец тук ще бъдат доставени 4 машини по 6 мегавата от “Солар Търбайнс Юръп”, които ще бъдат управлявани с електроника на „Ханиуел“ и оборудването на „Емерсон“. Те ще нагнетяват газ с налягане от 140 бара под земята, а в близко или далечно бъдеще защо не и някакво количество водород", посочи и председателят на УС на „Главболгарстрой“ Калин Пешов.

Контрактът е между “Булгартрансгаз” и изпълнителя, който спечели търга - консорциум с водеща компания “Главболгарстрой” и американските му партньори “Солар Търбайнс Юръп” и “Ханиуел”.

Общата стойност на инвестицията е около 600 млн. лв. Планира се работите по разширение на хранилището да приключат до края на 2024 г.

Проектът за изпълнение на наземната част предвижда поетапно увеличаване на капацитета на газохранилището с цел постигане на 1 млрд. куб. м газ, в това число повишени налягания в него, както и по-големи средни денонощни дебити за добив и нагнетяване.

Така на ден ще могат да се “вадят” до 10 млн. куб. м при 3,82 млн. сега, а да се нагнетяват до 8 млн. куб. м дневно при 3,62 млн. в момента.

За да постигнат целите на разширението, се работи по изграждане на нови надземни и подземни съоръжения, както и изграждане на газопровод, свързващ хранилището в Чирен със съществуващата газопреносна система на „Булгартрансгаз“.