Вдигат ги с по 10%, считано от 1 август

Заплатите на полицаи, надзиратели в затвори и военни да се увеличат, реши в сряда Министерският съвет.

Допълнителни 150 млн. лв. получи МВР. Те бяха обещани на полицаите от съуправляващите ГЕРБ и ПП-ДБ и заложени в бюджета за 2023 г. след редица протести на униформените с искане за по-високи възнаграждания. Първоначално те не бяха уважени от финансовия министър Асен Василев, който настоя, че те веднъж вече са получили увеличение през 2022 г. с 20% и затова сега повече пари трябва да се дадат за останалите институции. В крайна сметка се намериха допълнителни средства за тази цел и сега основните възнаграждения ще се увеличат с 10%, считано от 1 август 2023 г.

Допълнителни 75 млн. лв. получават пък военните.

“Осигуряването на тези средства ще даде възможност Министерството на отбраната да реализира необходимата политика за повишаване на мотивацията за постъпване, изпълнение и задържане на работа на военнослужещите и цивилните служители”, мотивират се от правителството.

10% увеличение на заплатите от 1 август 2023 г. ще получат и служителите в Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” и Главна дирекция “Охрана”. За тази цел правителството ще отпусне малко над 11 млн. лв.

“Министерството на правосъдието продължава усилията за реализиране на дейности от плана за действие за изпълнение на плана за оптимизиране на дейностите на ГДИН, ГДО и териториалните им служби. Всички тези усилия имат за цел укрепване на структурите и функционирането на двете специализирани структури и осигуряване на по-добри условия на труд, повишаване на мотивацията за работа и създаване на стабилност и сигурност в дейността на служителите. Важно условие за запазване на мотивацията на служителите в работния процес е и адекватното заплащане”, казват от Министерския съвет.

Надзирателите и служителите на затвори вече на няколко пъти излизат на протест с искане за увеличение на заплатите. Освен него те поискаха и да бъдат подобрени условията на труд в местата за лишаване от свобода, както и да се наемат повече служители.