Участъкът от 3 километра бил труден заради подземните води

Участъкът от три километра на софийското метро, от жк “Хаджи Димитър” до жк “Левски”, трябва да завърши в края на 2025 г. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери разширението на третата метролиния под бул. “Владимир Вазов”. Дойдоха и председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев и директорът на “Метрополитен” Стоян Братоев.

Средствата за този участък са осигурени по плана за възстановяване и устойчивост. “Защитихме 217 млн. лв.

Не беше лесно, всеки лев съм защитавала лично

Преди няколко дни имах среща с финансовия министър и обсъдихме възможността за отпускане на 40 млн. лв., които са заложени в държавния бюджет за участъка на “Слатина” заедно с подвижния състав”, обясни Фандъкова. Имала уверение от министър Асен Василев, че тези пари ще бъдат отпуснати. Когато приключат съдебните процедури по отношение на метрото към “Слатина”, може да започне строителството.

Финансовият министър поел ангажимент в новия проект за бюджет за 2024 г. да бъдат заложени и пари за индексации на фирмите заради инфлацията. “Тогава ще съм спокойна, че и за новите участъци средствата са осигурени и строителството на метрото няма да спре и надявам се, няма да се забави. Метрото променя София, променя средата, в която живеем”, каза Фандъкова. След изграждането на двата участъка от третия лъч се очаква

50% от градския транспорт да се осъществява с метро

“43 000 е прогнозата на пътникопотока на тези 3 станции. В зоната на трасето живеят или работят 75 - 80 хил. жители”, каза Братоев. Участъкът бил много труден заради подземни води. До момента са изпълнени 33-34 % от разширението на метрото, което се строи за срок от 3,5 г. Работи се по график, сега се изгражда перонният участък на бъдещата метростанция “Тракия”. (24часа)