Броят на туристите, посетили Гърция през първите седем месеца на годината, е достигнал 16,1 милиона души, предаде АНА-МПА. Тези данни показват увеличение с 15,5 процента в сравнение с миналата година.

Според статистиката на централната банка на страната (ТтЕ) увеличението на туристи от януари до юли месец е довело до повишаване на приходите от пътуванията с 20,2 процента в сравнение със съответния период на 2022 г. Стойността на приходите е достигнала 10,3 млрд. евро.

Самолетните пристигания са се увеличили с 15,5 процента, а тези на пътните гранични пунктове – с 45 процента.

Броят на пътуващите от държави на Европейския съюз възлиза на 9,71 млн. души, което е с 20,5 на сто повече от миналата година, докато пътуванията от държави извън ЕС са се увеличили с 24,1 процента.

Пътуванията от държавите от еврозоната са се увеличили с 14,1 процента, докато тези от държавите в ЕС извън еврозоната са се увеличили с 35,3 процента.

Сред посочените данни, отнасящи се за отделните държави, значително повишение се наблюдава при туристите от САЩ, които са се увеличили с 43,5 процента, достигайки до 737,4 хиляди пътници.