Надявам се в политиката да се спори повече за идеи, а не да заменяме необорими факти, казва бившия вицепремиер

Парите за проекта за софийското метро в Плана за възстановяване и устойчивост не са били намалявани от служебния кабинет на Стефан Янев.

Това написа в профила си във фейсбук бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Темата за финансирането на проекта за столичното метро се отвори след дебат между кандидат кметовете за София на ПП-ДБ и ГЕРБ Васил Терзиев и Антон Хекимян.

"Крайното ми решение във версията на Плана за възстановяване, която лично внесох в ЕК преди точно 2 години, беше да се запазят напълно средствата за метрото от 360 милиона евро. Това не е въпрос на интерпретация, спор или размисъл – това е ясно документиран факт, тъй като го има публикувано черно на бяло като решение на МС за „моята“ версия на ПВУ, взето при премиера Стефан Янев, подписано и от тогавашния министър в служебния кабинет Николай Денков. Документът е изпратен официално на ЕК и все още стои на страницата на Nextgeneration.bg.", посочва бившият вицепремиер.

Пеканов подчертава, че решението, за което е бил критикуван от медии, че не е намалил парите, се оказало правилно, тъй като метрото бил най-добре справящият се проект към момента по ПВУ.

"Парите след това бяха намалени по време на кабинета Петков, което също е видно и ясно", допълва още Пеканов.

"Надявам се в политиката да се спори повече за идеи и интерпретации на различни проблеми пред нас, а не да заменяме необоримите документирани факти.", посочва още той.