Към момента разликата между регулираните цени на тока и тези на свободния пазар е около 2 пъти. Това заяви пред БНТ Христо Алексиев - секретар по икономиката към президента Румен Радев и вицепремиер в последния служебен кабинет.

Алексиев обясни, че на днешната енергийна комисия в парламента не е чул несъгласие с мотивите на президента, но въпреки това ветото му върху промените в Закона за енергетиката е било преодоляно

"Това е една много всеобхватна и сериозна реформа, която ще има последствие и влияние дълги години наред. Такива реформи не мога да бъдат предприемани без необходимите анализи и оценка на въздействието", каза той.

Либерализацията на пазара няма зададен краен срок, но от друга страна няма и ясно наложен пазарен модел, по който трябва да се случи, посочи още Христо Алексиев. Според него Европейската комисия би приела и разбрала отлагането на мярката заради икономическата и социалната и икономическата действителност в България.

"Не е ясно какви средства са необходими, за да може държавата да компенсира доставчиците на електроенергия и какво става, ако тези средства не бъдат осигурени. 2026 г битовите потребители ще започнат да плащаме новите цени на тока"

Към момента разликата между регулираните цени и тези на свободния пазар е около два пъти, но може да се увеличи заради геополитическата нестабилност.

"Да не говорим за отпадането на държавния оператор енергийния микс, отпадането на възможността министърът на енергетиката да възлага определено производство на държавния ТЕЦ "Марица" 2".

Според бившия вицепремиер тези обстоятелства биха поставили ТЕЦ "Марица" 2 в много тежко положение още от средата на следващата година