• Премиер и трима министри бяха част от Глобалния форум IDEI, с който най-голямата бизнес организация отбеляза своите 10 години
  • Равенството ще донесе само печалби, убеден е Николай Денков, който не вярва на политиците, а само на съпругата си - известен учен

1. Подпомагане на работещи, социално осигурени родители чрез пряка финансова месечна помощ 200-300 лв. за деца до 12 г.

2. Стимулиране на младите майки да се завърнат по-рано на работа. Плащане на целия размер майчинство при по-ранно връщане след раждане, днес е 50%.

3. Регламентиране на възможността на работещите родители с деца до 12 г. за гъвкаво или намалено работно време или дистанционен труд.

4. Създаване на условия и програми, подпомагащи бизнеса, да разкрива детски ясли, градини или места за почасови занимания на деца в офиса.

5. Подкрепа на младите родители чрез програми за обучение и наемане на детегледачки.

6. Опрощаване на лихвите на ипотечните кредити за първо жилище на семейства с деца.

7. Стимулиране на бизнеса за стажантски програми.

8. Транспониране на евродирективата за по-добър баланс между половете сред директорите без изпълнителни функции на публичните дружества.

9. Създаване на програми за стимулиране на женското предприемачество в областта на иновациите.

10. Насърчаване и популяризиране на добрите практики и ролята на жените в зеления преход.

Тези 10 идеи за равнопоставеност са в ръцете на трима министри от форума IDEI на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ).

С Глобалния форум на жените лидери IDEI 2023 г. най-голямата дамска бизнес организация у нас отбеляза своята 10-а годишнина в четвъртък. Цветанка Минчева, председател на управителния съвет, предаде в отделни пликове предложенията на министрите на иновациите и растежа Милена Стойчева и Иванка Шалапатова - на труда и социалната политика, както и на екоминистъра Юлиян Попов в късния следобед. А премиерът акад. Николай Денков откри форума сутринта в София.

Жените

предприемачи

у нас са 30%,

което е над средните европейски нива, а по отношение на високите технологии сме дори на по-високо ниво - имаме 41% участници жени. Има с какво да се гордеем и похвалим, но има и още какво да направим. Оценките на ЕК са, че ако жените са равни с мъжете, говорим за печалби от трилиони, което ще издигне икономиката на Европа, заяви Денков. И сподели как наскоро го попитали дали вярва на политици, а той отговорил, че 100% вярва само на съпругата си.

Защото, когато трябва да се свърши нещо, това е човекът, на когото разчитам. Моята съпруга е професор, тя е в топ 2% на учените. Когато влязох в катедрата, имаше 10 мъже и една жена. Сега има 34 жени и 11 мъже, описа своята лична история академик Денков.

Председателката на СЖББ Цветанка Минчева зададе въпрос: Кой е първият открит признак на цивилизацията? И даде отговора - човешка бедрена кост, счупена и заздравяла. Каква е поуката - заздравяла кост означава грижа, това е първият признак за обществото ни. Действията ни по приобщаване и равен достъп до кариера е подобен тест за развитието ни, обясни Минчева.

Отбеляза, че за организацията е чест да има невероятен кръг от партньори, поддръжници и приятели вече 10 години. Надсловът на днешния форум е “Идеи”, защото искаме да вдъхновим повече от вас или да съберем набор от идеи, които да вдъхновят, както и за смелостта жените да стъпят в много мъжки територии. Женското участие е решение за трилиони, каза Цветанка Минчева.

Фокусът на конференцията бе върху дейности в подкрепа на равенството между половете, многообразието и приобщаването на различните в бизнеса. Форумът си поставя за цел популяризирането на успешните идеи и практики на личности, компании и организации в създаване на по-устойчиво, стабилно и равнопоставено общество.

Постоянство, решителност, смелост, дързост да казваш “не”, но и в същото време да не приемаш “не” за отговор. Това може да те качи на върха - споделиха го 5 успешни жени - актрисата Ели Скорчева, преводачката Анджела Родел, генералният секретар на Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура Бояна Ачовски , Татяна Иванова - студентка по космическо инженерство в САЩ, и Милена Драгийска - главен изпълнителен директор на Lidl България.

 

На форума бяха отличени и най-вдъхновяващите постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване. Призовете отидоха при Hewlett Packard Enterprise, сдружение “Българска хънтингтън асоциация”, “Лидл България”, “Фантастико груп”, L'Oreal България и Transpress.
На форума бяха отличени и най-вдъхновяващите постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване. Призовете отидоха при Hewlett Packard Enterprise, сдружение “Българска хънтингтън асоциация”, “Лидл България”, “Фантастико груп”, L'Oreal България и Transpress.