Властта е безразлична към бизнеса, но явно не разбира, че именно той пълни хазната. Всеки един от нас осигурява работа за много хора, рискува да прави бизнес в една такава тежка обстановка и излиза, че ние сме никакви, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на пресконференция в пресклуба на БТА.

На нея четирите от двустранните търговски камари в България - Американска, Белгийска-Люксембург, Германска, Италианска и КРИБ изразиха възмущението си от намерението на правителството да въведе минимален данък от 15% за фирми с над 750 млн. евро годишен оборот, без никакви облекчения.    

"Имаме сериозни притеснения, след като нямаше никакво разбиране от изпълнителната власт, какво ще се случи днес, когато трябва законът да се гледа на второ четене", каза още Домусчиев и даде ясно да се разбере, че не искат нищо екзотично, просто хората да се чувстват спокойни да инвестират и да се привличат нови инвеститори.

Той твърдо заяви, че ако не бъдат чути исканията на бизнеса, КРИБ ще решат какво да правят, но е напълно възможно да се стигне до протестни действия.

Категоричен бе и, че отношенията бизнес и изпълнителна власт са разрушени.

"Трябва да създаваме условия за бизнес, и за растеж на икономиката. Ако само взимаме заеми и вдигаме данъците вървим към гръцкия модел, който е лош пример", каза още Домусчиев.

Той уточни, че нито КРИБ, нито останалите асоциации не са против въвеждането на 15% данък за мултинационалните компании с оборот от 1.5 млрд. лв. Те са против действията на Министерството на финансите, които не са включили изключенията за "съществена стопанска дейност", които съществуват в евродирективата.

"КРИБ с нашите експерти от комитета по бюджет и финанси направи всичко възможно, представихме всички видове документи. Никой не ни обърна внимание и се стигна до това да убеждаваме бюджетната комисия в правотата на бизнеса и какъв бил ефектът върху икономиката, ако се приеме Законопроекта за корпоративно подоходно облагане с тези промени", разказа още той.