Властите в Пекин и Шанхай обявиха в четвъртък значителни промени на имотния пазар в опит да го активизират. Целта на мерките е да се намали финансовото бреме за купувачите и се стимулират продажбите на жилища, тъй като секторът, който движи цялостното икономическо развитие на страната, е изправен пред спад, пише радио Китай. 

В Пекин първоначалната вноска за купувачи на първо жилище се намаля от 35% на 30% за обикновените и до 40% за търговските имоти. За купувачите на второ жилище първоначалната вноска става 50% от общата цена в града и 40% в предградията, съответно от 60% за обикновените и 80% за търговските имоти. Също така максималният срок на ипотечните заеми се удължава от 25 до 30 години, което бе наложено като част от ограниченията, въведени по-рано, за да се укроти прегряващият жилищен пазар. Междувременно долната граница на лихвения процент за нови ипотечни кредити, отпускани от търговски банки, също беше намалена както за обикновени, така и за търговски имоти в градски и извънградски райони. След корекцията те могат да спаднат до 4,2%, според съобщения в медиите. Пекин също така увеличи прага на размера, който разделя „обикновените“ от „луксозните“ жилища от 140 на 144 квадратни метра, което на практика позволява на повече купувачи на жилища да се класират за благоприятни полици.

Малко след Пекин, подобни корекции на жилищната политика обявиха и властите в Шанхай, включително увеличаване на прага за обикновени жилища до 144 квадратни метра. Минималната първоначална вноска също се намаля до 30% за купувачите на първо и до 50% за купувачите на второ жилище или 40% в определени райони.

Пазарът на жилища в Китай е изправен пред спад през тази година, като някои компании имат сериозни финансови затруднения. На този фон, централните и местните власти въвеждат мерки в подкрепа на реалното търсене на жилища, както и да помогнат за посрещането на разумните финансови нужди на фирмите за недвижими имоти.