До 30 април собствениците на недвижими имоти и моторни превозни средства в София могат да платят годишните си данъци с 5% отстъпка, ако цялата сума се внесе наведнъж. Това съобщават от Столичната община на своята интернет страница. 

Първият софиянец е внесъл дължимия налог за жилището си тази сутрин в 8:33 ч., съобщават от дирекция "Общински приходи".  

Данъкът за моторни превозни средства (МПС) за регистрираните в София автомобили може да се плаща още от 6 януари, посочват от общинската администрация. 

Оттам допълват, че до края на април е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци, за която отстъпка няма. 

Столичани могат да платят местните си данъци и такси на части, като сроковете за данък недвижими имоти и данък МПС е 30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска. Таксата за битови отпадъци може да се изплати на четири вноски, съответно до 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

По данни на Общината през миналата 2023 г. собствениците на имоти и МПС в София са спестили общо 6,4 млн. лв. като си платили местните данъци до края на април. Това е общата сума на отстъпката от 5%, която се дава при плащане на пълния размер на годишния данък за недвижима или движима собственост до крайния срок 30 април, обясняват от Общината. За миналата година до тази дата задълженията си за имоти са внесли 757 666 собственици, а 227 544 души – за колите си, регистрирани в столицата.