Мениджърите в търговията обаче по-големи оптимисти от останалите

Отчетливо забавяне на потреблението е имало у нас през 2023 г., установи най-новото проучване на бизнес средата в България. То се прави от 2002 г. от агенция ЕСТАТ.

Едва 18% от мениджърите на търговските компании, участвали в изследването, отчитат увеличение на продажбите. 45% твърдят, че то си е останало на същото равнище, както през предходната година, а 31 на сто са установили, че домакинствата са свили потреблението си.

Средният размер на

сметката на клиент е останала на нивото от 2022 г.,

а там, където има увеличение, се дължи на инфлацията, а не на по-голямо пазаруване.

В същото време 37% от управленските екипи на големите търговски вериги посочват, че цените на стоките, които продават, са по-добри от тези на конкурентите им. А това е с около 9 процентни пункта по-висок резултат, отколкото на целия останал бизнес, включен в изследването, каза при представянето на индекса изпълнителният директор на ЕСТАТ Иво Желев.

В много отношения извадката с търговските фирми показва по-висока оценка на бизнес средата в България, отколкото е средната, по-добро финансово състояние на тези предприятия, по-висока готовност за правене на още инвестиции, по-малко текучество на персонал и по-голяма готовност да се осигуряват допълнителни материални стимули на персонала.

Фирмите от сектор “Търговия” например

оценяват по-високо бизнес средата в България

- индексът при тях е 10,90, докато общият за целия бизнес е 7,57. Също така мениджърите им оценяват финансовото състояние на тези фирми с 21,40, докато общият резултат е 17,90.

94% от шефовете на търговските компании твърдят, че са в добро или задоволително състояние. 13% посочват, че има влошаване в предходното тримесечие, а 9% очакват да се влоши тепърва. Предприятията в риск от търговския сектор са 11%.

Във връзка с това и

нагласите за инвестиране и развитие на търговията са по-високи от средните

Например 78% от мениджърите заявяват, че биха направили всичко, за да намерят средства за развивитие, докато средно за целия останал бизнес у нас делът е 73%.

Под “всичко” обаче не се разбира банков кредит - само 42% и от търговците, и от останалите отрасли биха прибегнали до заем, ако с тези пари се налага да продължат да развиват бизнеса си.

22% от мениджърите в търговията са съгласни с твърдението, че правителството подкрепя бизнеса в условията на криза, докато според общата извадка с положително мнение са 17% от останалите компании.

С твърденията, че правителството насърчава бизнеса и че конкурсите по обществените поръчки са прозрачни и честни, са съгласни равен дял от анкетираните и в търговията, и в целия бизнес - съответно 17 и 15%.