Технологичната компания "Яндекс", която е част от индекса Nasdaq, съобщи, че е договорила сделка за 475 милиарда рубли (5,21 милиарда долара) за продажба на руските си активи на консорциум от руски инвеститори, включително фонд, който чрез консорциум участва и петролният гигант "Лукойл", предаде Ройтерс.

"Руския Гугъл", както често наричат компанията, отвори нова страница, разработвайки водещи онлайн услуги, включително търсачка, реклама, онлайн таксиметрови услуги. Тя бе една от малкото руски компании с потенциал да се превърне в глобална преди руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година.

Трансакцията ще бъде извършена чрез размяна на акции и плащане в брой, което ще бъде извършено в юани, допълва Ройтерс, цитирано от БТА.

Сделката ще постави компанията под изцяло руска собственост и ще циментира отделянето на "Яндекс" от западните технологични кръгове.

Преговорите между "Яндекс" и Кремъл продължиха около 18 месеца, за да се опитат да отделят руския бизнес на технологичния гигант от нидерландската компания майка "Яндекс Ен Ви" (Yandex NV).

Продажбената цена отразява "задължителна отстъпка от поне 50 на сто от "справедливата стойност", съобщи "Яндекс Ен Ви". Руското правителство трябва да одобри сделки, включващи продажби на чуждестранни активи и изисква отстъпка от най-малко 50 на сто.

За споразумението пазарната капитализация на "Яндекс" бе калкулирана на 10,2 милиарда долара, базирана на тримесечната средна стойност на акциите на "Яндекс" на Московската борса. В края на 2021 година преди руската инвазия в Украйна пазарната капитализация на "Яндекс" е достигнала 30 милиарда долара.

Почти 88 на сто от акциите на"Яндекс" в момента са свободно търгувани, като много западни фондове са сред акционерите.

"Яндекс Ен Ви" съобщи, че споразумението ще включва кешовия еквивалент на поне 230 милиарда рубли и акции от клас А на "Яндекс Ен Ви" на стойност 176 милиона рубли.

Купувачът "Консорциум. фърст" (Consortium.First) е неотдавна формиран инвестиционен фонд, управляван от попечителя "Солид мениджмънт" (Solid Management). Консорциумът се управлява от членове на висшето ръководство на "Яндекс" в Русия и подкрепен от четири финансови инвеститора, включително "Аргонаут" (Argonaut), инвестиционен фонд, чийто краен собственик е "Лукойл".

Три други компании – "Инфинити мениджмънт" (Infinity Management), "Айти.елаборейшън" (IT.Elaboration) и "Меридиан-Сървис" (Meridian-Servis), които са собственост на Александър Чачава, Павел Прас и Александър Рязанов, също са сред купувачите, обяви нидерландската компания майка.

"Яндекс Ен Ви" ясно представи позицията си, че никой от членовете на консорциума не е под американски, европейски, британски или швейцарски санкции. Това изискване е изключило много други потенциални руски купувачи, съобщиха преди това информирани източници пред Ройтерс.

Продажбата, след като получи регулаторно одобрение, ще бъде завършена в две фази, първата от които трябва да приключи през първата половина на 2024 година, а втората в рамките на седем седмици.

Компанията ще запази центъра си за данни във Финландия, както и "основния си актив интелектуална собственост" под формата на 1300 служители и лицензи.

Стойността на акциите на "Яндекс" на Московската борса са се понижили с над 9 на сто на фона на информацията за продажбата на руския бизнес, предаде ТАСС.