• Земеделците недоволни въпреки нова помощ от 150 млн. лева, искат оставка на земеделския министър
  • Денков: Кирил Вътев остава

Протестите на фермери, които парализираха големи европейски градове през миналата седмица, започнаха и у нас. Засега само символично, но със заканата след седмица да блокират държавата, ако не получат още помощи.

В понеделник производители запалиха слама пред министерството на земеделието и я изгасиха с мляко. Исканията им са за повече подпомагане, приемането на законодателни инициативи и по-твърда позиция на България в ЕС за смекчаване на рестрикциите от Зелената сделка.

В протеста се включиха земеделци от различни асоциации от Добрич, Русе, Хасково и други градове. По-късно те изпратиха и официална позиция, в която се посочва, че са участвали 25 браншови организации. Те са изпратили и писмо до премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, с което искат двамата да се запознаят със ситуцията и проблемите в сектора.

В понеделник фермерите имаха и среща със земеделския министър Кирил Вътев. От кабинета му съобщиха, че той бил отворен за диалог с производителите и затова ги приел да обсъдят исканията им.

От бранша обаче отказали провеждането на диалог,

посочват от министерството. С искане за оставката на Вътев отвърнаха земеделците. Атой отговори, че е готов да си я подаде само ако му бъде поискана от Денков и Габриел.

Резултатът - фермерите пишат на двамата, че ако няма решение до края на седмицата на техните искания,

на 13 февруари ще проведат национален протест,

с който ще блокират цялата държава. А дотогава протести ще има всеки ден, но без блокада.

В неделя след среща със земеделските производители премиерът Николай Денков обяви, че от бюджета ще се дадат още 150 млн. лв. помощ на фермерите. Зърнопроизводителите обаче ще трябва да докажат, че имат загуби от войната в Украйна. За целта трябва да подадат декларация в НАП до края на този месец.

Вечерта в понеделник Николай Денков направи извъредно изявление в Министерския съвет, в което каза, че не вижда основания да иска оставката на Кирил Вътев. Премиерът е притеснен, че тези протести се случват точно преди ротацията в правителството.

Всеки ден на протести забавя възможността да подкрепим земеделските производители, заяви още Денков. И допълни, че разговорите с фермерите ще продължат, за да се подпише меморандум с тях. Не може да се съгласим обаче с това част от тях да не доказват загубите, категоричен е премиерът.