Проектът ще се изпълнява 7 години. Ще позволи присъединяване на нови 4,5 гигавата ВЕИ

Кабинетът одобри днес инвестиция с предимство - проект GREENABLER с бенефициент ЕСО ЕАД, за финансиране със средства от Модернизационния фонд.

Проектът на ЕСО за разширяване на електропреносната мрежа е разделен на две основни групи дейности. Първата е трансформация на 720 км съществуващи електропроводи от ниво на напрежение 220 киловолта към 400  и синхронизирана реконструкция на прилежащите подстанции.

Втората група е за реконструкция на електропровод „Хемус - Стара планина" и трансформацията му от ниво на напрежение 220  на 400 киловолта, реконструкции на 888 км електропроводи 110 киловолта и удвояване на 92 км електропроводи 110 киловолта с цел увеличаване на преносния капацитет на мрежата. Проектът е на обща стойност от 857 млн. евро.

Средствата от Модернизационния фонд за дейностите от първата група са в размер на 568 млн. евро. Инвестициите са предложени за поетапно финансиране през следващите 7 години.

През 2024 г. ще бъде финансиран само първият етап, който е с бюджет от 65 млн. евро.

Инвестициите във втората група дейности са в размер на 203 млн. евро и са предложена за финансиране по глава RePowerEU от Националния план за възстановяване и устойчивост. Останалата част от средствата, необходими за реализацията на проекта, ще бъдат осигурени от Електроенергийния системен оператор.

Изпълнението на проекта GREENABLER цели реконструкция на електропреносната мрежа и увеличаване на нейните преносни способности, за да бъдат осигурени необходимите технически възможности за интегриране на заложените в Националния план за възстановяване и устойчивост нови ВЕИ проекти от общо 4,5 гигавата.