България ще има постоянен представител за туризма в Румъния. Това каза в интервю за БТА посланикът на страната ни в Букурещ Радко Влайков.

"До няколко месеца очакваме още по-широко присъствие на страната ни в Румъния от гледна точка на представянето на възможностите за туризъм в България. Става дума за едно по-широко и постоянно представителство на българския туристически сектор тук, в Букурещ. Ще има човек, който ще отговаря специално по въпросите на туризма", обясни дипломатът.

В отговор на въпрос на БТА той изрази мнение, че България не трябва да разглежда Гърция като конкурент в сферата на туризма.

"България и Румъния, заедно с Гърция, могат да работят за привличането на туристи от далечните дестинации и да правят заедно общи маршрути", обясни посланик Радко Влайков. Той сподели, че вече е коментирал темата за потенциално сътрудничество с държавния секретар на Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния Лучиан-Йоан Рус.

Дипломатът подчерта, че през последните години румънските туристи са трайно на първо място на българския пазар.

"Този факт ни задължава да увеличим цифрите и тенденцията на увеличение да бъде постоянен процес. Има отлични възможности за това", каза Влайков.

Днес той присъства на откриването на пролетното туристическо изложение в Букурещ и посети българския щанд, където се запозна с всички представители и участници от нашата страна. Дипломатът получи и покана да участва в Международното туристическо изложение "Културен туризъм" във Велико Търново през октомври.

Радко Влайков покани на щанда на България посланичката на Гърция в Румъния Лили Граматика и двамата заедно си направиха снимка за спомен на фона на виртуални изображения от Пловдив.

Следва интервюто, което посланик Радко Влайков даде за БТА.

Ваше Превъзходителство, как е представена България на пролетното туристическо изложение в Букурещ тази година? Щандът на страната ни отново е най-големият.

Представянето ни е изключително достойно, бих казал забележително. Да, наистина щандът ни е най-голям по площ - 300 кв.м., но е най-атрактивен и като визия. Използвани са много съвременни мултимедийни продукти, видеоклипове, снимки. Това, което ме удовлетворява най-много е, че са представени различните видове туризъм, които се развиват в страната ни. Тъй като в масовата представа за България, това е морето и ските, зимните курорти. Тук, на туристическото изложение в Букурещ, чрез различни общини, чрез различни туристически оператори и особено чрез рекламните материали на щанда на Министерството на туризма, са представени възможностите за културен, спа туризъм, винен туризъм, селски туризъм, поклоннически туризъм. Това е най-ценно.

И тази година България очаква най-много туристи от Румъния. Но сам казахте, че мнозина свързват страната ни най-вече с морето и ски курортите. Как можем да накараме румънските туристи да разширят хоризонта си от предпочитания за летни почивки в страната ни или пък да посетят градове като Кюстендил или Габрово например?

През последните години румънските туристи са трайно на първо място на българския пазар. Този факт ни задължава да увеличим цифрите и тенденцията на увеличение да бъде постоянен процес. Има отлични възможности за това.

Мога с удовлетворение да кажа, че до няколко месеца очакваме още по-широко присъствие на страната ни в Румъния от гледна точка на представяне на възможностите за туризъм в България, за установяване на преки контакти по линия на туризма. Става дума за едно по-широко и постоянно представителство на българския туристически сектор тук, в Букурещ. Предстои скоро да има постоянен представител на страната ни в румънската столица, който ще отговаря специално по въпросите на туризма.

Що се отнася до инструментите, за които ме попитахме - рекламата, популяризирането, най-вече рекламата от уста на уста. Защото, когато румънски туристи дойдат в България и останат доволни, след това го споделят със свои приятели и роднини. Тази реклама от уста на уста е по-силна, отколкото рекламата по телевизии или в социални мрежи. Разбира се, едното не отменя другото.

Ще Ви дам пример. Преди 15-20 години румънските туристи не слизаха по-надолу от Балчик, след това слязоха надолу към Албена, към Златни пясъци, към Свети Константин и Елена, стигнаха Варна, минаха Несебър, Бургас, Созопол. Направи ми днес впечатление представителството на замъка в Равадиново. Ето така се разширява интересът на румънците.

В началото румънските туристи идваха до Русе в събота. След това започнаха постепенно да отскачат и до Велико Търново. Сега в събота и неделя в Търново всички места са заети, особено, когато времето е хубаво. Трудно се намират места от румънски туристи. Това е повече от радващо.

Говорехме тук и с представителите на Габрово - как да се използва този интерес, за да се отиде и по-надолу. По същия начин стои въпросът и с една община като Кюстендил, да кажем, която дава чудесни възможности за съчетаване на посещение дори до Рилския манастир или Банско. Или дори ако щете, румънски туристи, тръгнали към Гърция, защо да не отделят един-два дни на този район. Да се запознаят с България.

В това отношение не смятам, че трябва да разглеждаме Гърция като някакъв конкурент. Не само, че сме съседни страни, не само че щандовете ни тук, на това изложение са едни до други, но ние трябва да търсим с тях сътрудничество. Коментирах темата и с държавния секретар на Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма, че трите страни трябва да си сътрудничим - България и Румъния заедно с Гърция да работят за привличането на туристи от далечните дестинации. Да се правят общи маршрути, няколко дни в едната страна, няколко дни в другата. Защото, съгласете се, когато един японски или южнокорейски турист идва до Европа, той не иска да отиде само в една страна. Той иска да посети няколко. Каква по-добра възможност от нашата географска близост тук да се съчетават тези маршрути.

Вече две години сте посланик на България в Румъния. И пътувате много. Кое е вашето любимо туристическо място за отдих в Румъния?

Много ми е трудно да посоча едно. Но на първо място ще сложа Брашов и Синая, където ходя винаги с удоволствие. Много бях впечатлен от Яш, от Клуж-Напока, Сибиу е прекрасен град, Тимишоара, която познавам добре като град още преди да работя в Румъния. Ходих няколко пъти, включително и по линия на това, че беше Европейска столица на културата. Интересно ми е. Посетих с интерес и румънското Черноморие. Но сърцето ми е в Брашов и Синая.