Той е първо в главата ви, така че мислите за него правилно

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Има милиони начини да направите кариера и всички те започват от главата. От собствената ви глава и мислене. Не става дума дали сте умни или глупави, много или малко знаещи, бързо или бавно съобразяващи. Става дума за нагласата ви, че ще постигнете успех. Най-важното е да вярвате, че можете. Това обаче е основа, която има риск да разклащате чрез убеждения, насаждани от семейното възпитание, обществото, времето.

Психолозите твърдят, че има поне 10 сигурни начина да урочасате успеха с грешно състояние на ума си.

1. Говорите зле за себе си на себе си

Мама и татко са ви учили хем да вярвате в собствените си сили, хем да имате правилна самооценка и да не бъдете самодоволни. В резултат на тези сложни баланси сте пораснали самокритични.

Това по принцип е добро качество, но в определени граници. Извън тях вреди. Ако при всяка грешка се наричате "глупак/глупачка", ако нищо у себе си не харесвате, нищо няма да постигнете.

Напротив - положителното самоговорене много помага. То е включено в обучението на морските тюлени в САЩ, защото така се преодолява напрежението в опасни ситуации. Не разбирайте понятието съвсем буквално - може и да (се) самомислите положително. Но нищо не пречи всяка вечер да си казвате на глас, че сте страхотни, защото я колко добри неща сте постигнали днес.

2. Максималисти сте

Родителите, учителите, шефът, съпругът, съпругата, обществото - всички цял живот искат от вас да правите всичко по най-добрия начин. Вие също искате това от себе си, пренавивате се и така прецаквате успеха. Или го постигате, но не можете да му се зарадвате, защото нещо малко не се е получило точно както сте си го намислили.

Не бъдете перфекционисти, няма как да сте идеални 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 в годината. Това е самозаблуда и изпитана рецепта за нещастие.

3. Страхувате се, че нещо пропускате

Това състояние на ума го диктува времето, защото ви претрупва с информация. При съвременните начини за комуникация не е трудно човек да бъде постоянно обзет от мисълта, че не е довидял и допреценил нещо важно, че е пропуснал някаква възможност, която би могла да го доведе до успех.

Този постоянен страх обаче затлачва ума и води до провал. Какво като пропуснете една възможност, ще се отвори друга. Както казва Ричард Брансън: "Бизнес шансовете са като автобусите - винаги идва следващ".

4. Зацикляте

Тръгвате да гоните цел и не се отказвате, докато не я постигнете. Страхотно, но само на пръв поглед. Истинските успешните хора не се заинатяват, не настройват ума си в една посока, а се променят, когато е нужно.

Не само може, но и трябва да прекроявате плана. А не е грях и да смените целта, ако тя вече не изглежда правилната, било защото обстоятелствата са други, било защото пътят към нея не ви прави щастливи. Целеустременост и закостенялост не са синоними.

5. Чувствата ви командват ума

Това "урочасване" на успеха няма нужда от дълги обяснения. Всеки знае, че мислите, диктувани от емоции, и решенията, взети под въздействие на любов, омраза, гняв, разочарование, обикновено не се оказват правилни.

6. Настройвате се за недостиг, не за изобилие

И бизнесът, и обществото са основани на конкуренция, но винаги ще се проваляте, ако мислите, че успехът на един означава неуспех на друг. Това да не е тото, та като спечели някой джакпота, да няма милиони за останалите.

Работете, не завиждайте, радвайте се на успеха на другите и вярвайте, че както е дошъл при тях, така ще дойде и при вас.

7. Отхвърляте

Не, че го няма и на други места по света, но в България сякаш е епидемия мисленето от типа "Това не може да бъде". Тоя не може да е забогатял сам със собствени способности и с труд, някой му е подарил бизнеса или поне му е дал началното куфарче с пари. Онзи не е постигнал успех сам, а има вуйчо владика.

Ясно е защо са се създали тези стереотипи, но ако вие лично не се отървете от тях, обричате себе си да сте неудачник.

Мисленето, че тук и сега нищо не може да се постигне с честна работа, прозорливост, умение да намерите съмишленици, автоматично води до неуспех.

8. Сравнявате се

Това е една идея по-правилно от отхвърлянето, но също е безполезна умствена нагласа. Родителите и учителите може да са ви давали за пример отличниците, но защо и сами продължавате да си го причинявате, като знаете колко неприятно е.

Освен това сравняването е напълно непродуктивно. Сегашният ви колега отличник може да има талант, какъвто вие не притежавате. Гледайте себе си, оценявайте своите силни страни и ги развивайте, за да постигнете успех.

Не правете грешка и да се опиянявате, като се сравнявате с некадърници. Така не сте в състояние да използвате потенциала си.

9. Влияете се от черногледци

Много е заразно да се присъедините към тези, които вечно мрънкат, оплакват се, смятат, че "това няма как да стане", предричат крах. Има ги достатъчно във всяко работно място. Но хленченето обърква мислите ви, отнема енергията ви, лишава ви от вяра в успеха. От вас зависи да отбягвате негативните хора и да общувате с мотивирани. Ентусиазмът също е заразен.

10. Плащате "данък обществено мнение"

Най-често очаквате признание от другите и като не го дочакате, толкова се разочаровате, че сами започвате да подценявате успеха си.

Свикнете с мисълта, че повечето хора са егоисти, гледат себе си и рядко оценяват по достойнство чуждия принос или постижение. В това число може да е и шефът ви, който смята, че да постигате успехи ви е служебно задължение. Не страдайте дори ако партньорът, родителите, приятелите не се сетят да ви похвалят и поздравят. Вероятно са вярвали във вас, точно това са очаквали да се случи и някак си не виждат успеха ви като голямо събитие. Вие най-добре знаете какво ви е струвало постигнатото, така че сами си отдайте признанието, което заслужавате. Зарадвайте се истински и се вдъхновете за следващ успех.

Не се спирайте и ако всички други не вярват, че можете да постигнете нещо, а вие много го искате. Опитайте, положете максимално необходимите усилия, непрекъснато настройвайте ума си за победа. Дори да не стане, ще съжалявате по-малко, отколкото ако въобще не сте се осмелили да пробвате.
Не се страхувайте да предприемате дори онова, заради което другите ще кажат "Този е луд". Неведнъж най-щурите и скандални идеи са раждали най-значимите успехи. А от плащането на "данък обществено мнение" никой не е забогатял, дори обществото.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочете още:

Леле, по-умни сте от шефа

7 стъпки да уцелите целта за успех в кариерата

Когато ви трябва за съюзник колега, когото мразите

Какво да правите в края на работния ден, за да имате успех на следващия

Вторник от 14 до 16 – време за блуждаене

Наистина ли искате по-висок пост и как да откажете повишение

Случаят с маймуните и още 3 научни експеримента, в които може да се познаете

Техники за контрол над гнева, когато много ви ядосат на работа

Шефът ви не може да чете мисли, казвайте си

Техники да включите на скорост способността да убеждавате

Когато шефът вас ругае, а виновният колега подло си трае